HDZ BiH: U kafanu samo sa nama

Nakon što su u restoranu Barka, u Istočnom Sarajevu, lideri SDA i SNSD-a postigli dogovor oko mehanizma koordinacije i još jednog zaduženja Bosne i Hercegovine kod Međunarodnog monetarnog fonda, saopštenjem se oglasila HDZ BiH i njen lider Dragan Čović.

SARAJEVO, 21.srpnja (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Èoviæ, smatra da je temeljni preduvjet za razgovor o spajanju, odnosno istodobnom održavanju opæih i lokalnih izbora u BiH, donošenje novog izbornog zakona.  FOTO FENA/ARHIV

HDZ u svom saopštenju problematizira činjenicu da je sporazum potpisan u nekoj kafani, te Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku postavlja 7 pitanja o samom sporazumu i načinu na koji se do njega došlo:

 

Je li predsjedavajući Predsjedništva BiH to činio u ime Predsjedništva BiH, bez znanja a pogotovo bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH? Je li to činio samo u ime svoje stranke? Ili je to činio u svoje lično ime? Je li predsjednik samo srpskog entiteta to činio u ime samo njegovog entiteta, u ime samo njegove stranke ili možda samo u svoje lično ime? Je li to dogovor dvojice protiv trećeg i kakve šanse kao takav uopće ima? Koga uopće obavezuje komad papira sa nečija četiri potpisa i koja će to institucija vlasti u Bosni i Hercegovini uopće prihvatiti? Što je sa predstavnicima većine u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH i kako se to bez njih misli provesti?

HDZ BiH, 01.08.2016.

Iako se mora priznati da su pitanja HDZ-a sasvim na mjestu, pogotovo u smislu da se sporazumi značajno bitni po budućnost cijele zemlje ne bi trebali potpisivati u kojekakvim kafanama, daleko od toga da ova stranka ima ikakvog prava da spočitava drugima održavanje sastanaka u kafanama.

Prije devet godina (2007.) u Bosni i Hercegovini je bila aktuelna reforma policije, a jedan od sastanaka je održan u Mostaru, ili tačnije u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru. Na ovom sastanku je potpisana Deklaracija o reformi policije, a sastanku su prisustvovali visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak, predsjednici HDZ-a BiH i HDZ 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, te lider PDP-a Mladen Ivanić.

Već sljedeće godine je nastavljena praksa sudbonosnih sastanaka van zvaničnih institucija, doduše, ne u kafani nego na vikendici Sulejmana Tihića, u mjestu Prud. Ovaj put se raspravljalo o ustavnim promjenama, a glavni protagonisti su bili Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović.

No, vjerovatno najbizarniju situaciju smo imali tokom pokušaja implementacije presude Sejdić-Finci protiv BiH, koja je bila u fokusu tokom cijelog mandata 2010-2014. U tom periodu, čelnici glavnih bosanskohercegovačkih političkih partija, među kojima je, naravno, bio i Dragan Čović su o implementaciji presude raspravljali i dogovarali se svuda osim na mjestu u kojem se treba raspravljati o izmjenama Ustava BiH, Parlamentu BiH. Vesela svita se tako (bezuspješno) dogovarala u Briselu, Pragu, Budimpešti, Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, iako su u proceduri u Parlamentu BiH bila (a i još uvijek jesu) tri prijedloga izmjene Ustava BiH, od kojih bi svaki ispunio uslove koji se traže od BiH. Zanimljivo je da je u tom periodu Dragan Čović bio i Predsjedavajući Doma naroda BiH, te se s pravom ovih 7 pitanja mogu postaviti i njemu, budući da je sasvim nejasno u kojem se kapacitetu on pojavljivao na pregovorima.

I za kraj, Dragan Čović je, gostujući u emisiji Pressing, na N1 televiziji, prije manje od dva mjeseca nekoliko puta najavio ručkove na kojima bi se trebala rješavati razna pitanja bitna za evropski put Bosne i Hercegovine.

Jasno je da HDZ BiH i Dragan Čović uopšte nemaju problem sa sklapanjem dogovora u nekim kafanama, te da bi se i Draganu Čoviću mogla postaviti ista pitanja koja sami postavljaju u saopštenju, pa od Istinomjera dobijaju ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva...

Koliko bi zarađivao Milorad Dodik da je “sankciju za neistine” primjenio na samog sebe?

Milorad Dodik je sankcionisao Ramiza Salkića zbog “iznošenja notornih neistina”. Istovremeno, sam Dodik je u prošloj godini od “Istinomjera” 14 puta dobio ocjenu “neistinito” za izjave koje je davao...Jedno priča, drugo radi

Nakon što je odlukom Skupštine KS O.Š. “Dobroševići” promijenjen naziv u O.Š. “Mustafa Busuladžić”, škola je postala predmet čestih rasprava u javnosti, ali i u skupštinskim klupama. Promjena naziva...