U BiH otvoreno 43.155 novih radnih mjesta

Bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović je, gostujući u Dnevniku TV1, govorio o ispunjenju svog čuvenog obećanja o 100.000 novih radnih mjesta u narednih 10 godina.

Moje obećanje, evo, od stotinu hiljada radnih mjesta se otprilike ispunjava. Ispunjava se nešto ubrzanije od plana. Ja sam rekao 100.000 radnih mjesta za deset godina, a mi imamo već skoro 50.000 za dvije godine. Tražio sam zvanične podatke. Dakle u februaru 2015. godine bilo je nešto je ispod 700 hiljada zaposlenih u BiH, a u januaru ove godine je skoro 750 hiljada, tačnije 749 hiljada i nešto.

Bakir Izetbegović, 13.04.2017.

Pogledajmo, dakle, šta kaže statistika. U februaru 2015. godine je, prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH na području cijele BiH bila zaposlena 706.411 osoba.

Prema posljednjim dostupnim podacima, za januar 2017. godine, na području BiH je zaposleno 749.566 osoba.

Međutim, kao što je Istinomjer već pisao, zabrinjava činjenica da je jako teško doći do tačnih podataka kada je u pitanju zaposlenost u našoj zemlji. Trenutno se u javnosti govori o dva izvora podataka, a to su podaci poreznih uprava, te podaci statističkih agencija, koji se metodološki razlikuju, što dovodi do konfuzije kada je u pitanju stvarni broj zaposlenih osoba. Dodatno, u najnovijem Redovnom izvještaju za zemlje zapadnog Balkana Svjetske banke, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, navodi se da nezaposlenost ostaje velika, uz tek skromna poboljšanja na tržištu rada, što ne govori u prilog Izetbegovićevim riječima.

Izetbegovićevu tvrdnju donekle potkrepljuju zvanični podaci Agencije za statistiku BiH. Istina je da je, barem prema statističkim podacima došlo do povećanja zaposlenih u BiH, ali Izetbegović nije govorio istinu kada je ustvrdio da je u februaru 2015. godine bilo nešto manje od 700.000 zaposlenih, budući da je taj broj iznosio 706.411 zaposlenih osoba.

Za svoju izjavu Izetbegović od Istinomjera dobija ocjenu poluistinito, ali problematična i dalje ostaje činjenica da od različitih izvora dobijamo različite informacije kada je u pitanju zaposlenost u BiH.

(istinomjer.ba)

Službena vozila Predsjedništva BiH: Javno vlasništvo, tajna pravila

Nakon što je automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH stavljen na raspolaganje supruzi Bakira Izetbegovića, pokušali...

Tijana Cvjetićanin

BiH ima najmanju zaduženost u odnosu na susjede, ali desetak drugih europskih zemalja ipak je manje zaduženo od BiH

U posljednje vrijeme svjedoci smo mnogih nevjerovatnih statistika koje javnosti prezentuju bh. dužnosnici. Od optimističnih statistističkih podataka o porastu broja zaposlenih osoba, dobijenih...

Selma Ašćerić

Na hajr i na dobro


Istinomjer

Tijana Cvjetićanin

Tijana Cvjetićanin

Sakib Softić nije bio ovlašten da zastupa BiH pred MSP u Hagu

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu dostavio pisma, Predsjedništvu i svakom članu Predsjedništva BiH posebno, u kojima je saopšteno da zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije nije uzet u...

Selma Ašćerić