U augustu raspisivanje tendera za izgradnju mosta preko rijeke Save

Radna grupa za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške, zaključila je kako bi se tender za izgradnju ovog mosta mogao biti raspisan u augustu.

Predstavnici BiH i Hrvatske, kako je saopšteno nakon sastanka iz Ministarstva komunikacija i prometa, složili su se da bi se sve procedure trebale okončati do kraja jula, a početkom augusta, eventualno, pokrenuti proces javnih nabavki.

Predviđeno je formiranje dvije zajedničke komisije za javne nabavke koje će činiti predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane. Nabavku izvođača radova vršit će Hrvatska, a nabavku usluga nadzora nad radovima BiH.

Istog dana, u Banjaluci je potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o investicionom grantu, od 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Formiranje radne grupe za pripremu tenderske dokumentacije, dogovoreno je sredinom prošle godine prilikom susreta ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića, državnog sekretara u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, Tomislava Mihotića i sekretara Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igora Pejića, u Bosanskoj Gradišci. Tada je dogovoreno da će Hrvatska do proljeća završiti procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a početak gradnje mosta je najavljen za kraj 2018. godiine.

Istinomjer će pratiti da li će se tender za izgradnju mosta na rijeci Savi raspisati do augusta ove godine, kako su to najavili predstavnici zajedničke radne grupe i domaći zvaničnici.

(Istinomjer.ba)

Zaustaviti “divljanje cijena goriva” ili slijedi smjena Vlade FBiH

Otkako je, po treći put u ovoj godini, poskupilo gorivo svjedočimo i svakodnevnim blokadama saobraćaja u glavnom gradu...

Radničke kartice u RS od 2019 godine

​Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović najavio je nedavno kako će u ovom entitetu do kraja godine biti uvedene digitalne radničke kartice kako bi se...U oktobru otvaranje gradilišta za izgradnju „Austrijske kuće“

O obnavljanju “Austrijske kuće” na Ciglanama govori se već aktivno dvije godine, a ovo obećanje se našlo i u preizbornom programu načelnika Općine Centar, Nedžada Ajnadžića za posljednje lokalne...