Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, obzirom da je od prethodnih gradskih vlasti naslijeđen višak zaposlenih. 

Da će se “riješiti viška zaposlenih”, a da pri tome “niko neće ostati na ulici” Petrović je najavio i u septembru prošle godine.Višak zaposlenih ćemo rješavati reorganizacijom, aktiviranjem zaposlenih da daju svoj maksimum, ali ćemo sprovoditi i neke druge smjernice u skladu sa zakonom. Mi Gradsku upravu gledamo kao na menadžerski tip, a ne izvršni i u tom smislu svi oni odsjeci i odjeljenja koja nisu takva i ne budu pravili nove programe za rješavanje problema građana, moraće biti izvan gradske uprave.

(Luka Petrović, 22.09.2017. )

Trenutna gradska adminitracija, na čelu sa Petrovićem zatekla je 344 zaposlenih. Broj zaposlenih, u prošloj godini, smanjen je na 266 zaposlenih i 4 funkcionera.

Obzirom da je administracija i dalje prekobrojna nedavno je Gradska uprava Trebinja ponudila otpremnine zaposlenima koji žele dobrovoljno da napuste državni posao u ovoj instituciji.

Prema ovom programu planirano je da do 20 zaposlenih dobrovoljno uzmu otpremnine. Visina otpremnine biće od 20.000 KM do 30.000 KM.

(Luka Petrović, 02.02.2018.)

Na javni poziv, koji je otvoren do polovine februara, mogu da se prijaviti zaposleni u Gradskoj upravi kojima će do kraja 2020. godine ostati manje od 10 godina do penzionisanja. Iznos otpremnine zavisit će od “preostalih godina do penzije”  a iznos opremnine iznosit će između 25 i 36 prosječnih plata.

Smanjenje zaposlenih u gradskoj administraciji je i zakonska obaveza, jer prema novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi broj zaposlenih u ovoj instituciji  ne smijie iznositi više od 130.

Istinomjer će i dalje pratiti reorganizaciju Gradske uprave Trebinja, a Luka Petrović od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu...

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pitanju.   U intervjuu koji je ministar...


Koliko bi zarađivao Milorad Dodik da je “sankciju za neistine” primjenio na samog sebe?

Milorad Dodik je sankcionisao Ramiza Salkića zbog “iznošenja notornih neistina”. Istovremeno, sam Dodik je u prošloj godini od “Istinomjera” 14 puta dobio ocjenu “neistinito” za izjave koje je davao...