Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, obzirom da je od prethodnih gradskih vlasti naslijeđen višak zaposlenih. 

Da će se “riješiti viška zaposlenih”, a da pri tome “niko neće ostati na ulici” Petrović je najavio i u septembru prošle godine.Višak zaposlenih ćemo rješavati reorganizacijom, aktiviranjem zaposlenih da daju svoj maksimum, ali ćemo sprovoditi i neke druge smjernice u skladu sa zakonom. Mi Gradsku upravu gledamo kao na menadžerski tip, a ne izvršni i u tom smislu svi oni odsjeci i odjeljenja koja nisu takva i ne budu pravili nove programe za rješavanje problema građana, moraće biti izvan gradske uprave.

(Luka Petrović, 22.09.2017. )

Trenutna gradska adminitracija, na čelu sa Petrovićem zatekla je 344 zaposlenih. Broj zaposlenih, u prošloj godini, smanjen je na 266 zaposlenih i 4 funkcionera.

Obzirom da je administracija i dalje prekobrojna nedavno je Gradska uprava Trebinja ponudila otpremnine zaposlenima koji žele dobrovoljno da napuste državni posao u ovoj instituciji.

Prema ovom programu planirano je da do 20 zaposlenih dobrovoljno uzmu otpremnine. Visina otpremnine biće od 20.000 KM do 30.000 KM.

(Luka Petrović, 02.02.2018.)

Na javni poziv, koji je bio otvoren do polovine februara, mogli su se prijaviti zaposlenici Gradske uprave kojima bi do kraja 2020. godine ostalo manje od 10 godina do penzionisanja. Otpremnina je prema pozivu trebala zavisiti od “preostalih godina do penzije”, te iznositi  između 25 i 36 prosječnih plata.

Smanjenje zaposlenih u gradskoj administraciji je i zakonska obaveza, jer prema novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi RS broj zaposlenih u ovoj instituciji  ne smije iznositi više od 130.

Prema posljednjim informacijama koje je Istinomjer dobio iz Gradske uprave Trebinja, u proteklom periodu na javni poziv se prijavilo samo 5 službenika koji bi pristali na sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne naknade. To je tek četvrtina od planiranih 20 zaposlenika koji su trebali dobrovoljno pristati na otpremnine.

Istinomjer će i dalje pratiti dinamiku reorganizacije Gradske uprave Trebinja, a Luka Petrović od Istinomjera za svoje predizborno obećanje, za sada dobija ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

 

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...

Izmjena trase Koridora Vc kroz Nemilu i dnevno politička prepucavanja

U nedavnom saopštenju Kantonalnog Odbora SDA Zeničko – dobojskog kantona odlučno je poručeno da "trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva", obzirom da o ovoj...