Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, te smnjenje broja zaposlenih, obzirom da je od prethodnih gradskih vlasti naslijeđen višak zaposlenih. U protekle, skoro, dvije godine gradonačelnik Petrović uspio je smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi za oko stotinu osoba.

Da će se “riješiti viška zaposlenih” Petrović je najavio i u septembru prošle godine.Višak zaposlenih ćemo rješavati reorganizacijom, aktiviranjem zaposlenih da daju svoj maksimum, ali ćemo sprovoditi i neke druge smjernice u skladu sa zakonom. Mi Gradsku upravu gledamo kao na menadžerski tip, a ne izvršni i u tom smislu svi oni odsjeci i odjeljenja koja nisu takva i ne budu pravili nove programe za rješavanje problema građana, moraće biti izvan gradske uprave.

(Luka Petrović, 22.09.2017. )

Trenutna gradska uprava, na čelu sa Petrovićem, zatekla je 330 zaposlenih. Zbog prekobrojne administracije, početkom ove godine, Gradska uprava Trebinja ponudila je otpremnine zaposlenima koji žele dobrovoljno da napuste državni posao u ovoj instituciji.

Prema ovom programu planirano je da do 20 zaposlenih dobrovoljno uzmu otpremnine. Visina otpremnine biće od 20.000 KM do 30.000 KM.

(Luka Petrović, 02.02.2018.)

Na javni poziv, koji je bio otvoren do polovine februara, mogli su se prijaviti zaposlenici Gradske uprave kojima bi do kraja 2020. godine ostalo manje od 10 godina do penzionisanja. Otpremnina je prema pozivu trebala zavisiti od “preostalih godina do penzije”, te iznositi  između 25 i 36 prosječnih plata.

Na javni poziv se prijavilo samo 5 službenika koji su pristali na sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne naknade. Kako bismo provjerili da li se, i za koliko, smanjio broj službenika/ca u gradskoj administraciji, obzirom da poziv za dobrovoljno napuštanje službe nije imao očekivani rezultat, Istinomjer je kontaktirao Grad Trebinje. Dobili smo sljedeći odgovor:

U novembru 2016. godine broj zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Trebinja bio je 330.

Sa 10.09.2018. godine u Gradskoj upravi Grada Trebinja imaju 234 zaposlene osobe.

Sa 10.09.2018. godine četiri zaposlena su napustila Gradsku upravu sa sporazumnim raskidom radnog odnosa uz isplaćenu otpremninu.

Kabinet Gradonačelnika Grada Trebinja, Informativna služba, 11.09.2018.

Za dosadašnje aktivnosti na reorganizaciji i smanjenju broja zaposlenih, Luka Petrović od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Obzirom da je smanjenje zaposlenih u gradskoj administraciji i zakonska obaveza prema novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi RS, te da broj zaposlenih u ovoj instituciji ne smije iznositi više od 130 Istinomjer će i dalje pratiti smanjenje broja zaposlenih u gradskoj administraciji Trebinja.

 

(Istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...