Tramvajem do Hrasnice do jeseni 2018. godine?

Načelnik opštine Ilidža Senaid Memić najavio je konačan završetak projekta koji postoji od 1997. godine. Još 2006. potpisan je protokol o saradnji između relevantnih aktera, kantonalnog ministarstva prometa i komunikacija, gradskih uprava i opština, te GRAS-a, ali od tada nije bilo bitnijih pomaka. Sada načelnik Memić tvrdi da su se rekonstrukcijom saobraćajnice između Ilidže i Hrasnice stvorili uslovi da se ovaj projekat završi.

Radovi su započeli kada smo počeli širenje ceste i ostavili smo jedan zeleni pojas na kojem bi mogle biti šine, ali razmišljamo da ih ipak napravimo na krajevima ceste. Radove će finansirati Općina, a imamo obećanje od Kantona Sarajevo.

Senaid Memić, 27.12.2017.

S obzirom da je još u septembru 2016. najavljivan sličan projekat, kada su navodno postojali i investitori iz Mađarske zainteresovani za gradnju ove tramvajske pruge, postoji razlog za rezervisanost. Interesantno je da, pored toga što po Memiću još nije odlučeno kojom trasom će se postavljati šine, nije obavljena ni izrada postojećeg projekta, gdje je upitna i cijena izrade, ali Memić tvrdi da je sasvim realno očekivati da će radovi biti okončani u jesen 2018. godine, pa bi tako prvi putnici već tada mogli putovati javnim prevozom ka Hrasnici:

Projekti već imaju, ali nam za izradu traže milion i 800 hiljada KM, što je previše…

Napravit ćemo je makar radnim akcijama.

Senaid Memić 27.12.2017.

Istinomjer će pratiti razvoj situacije po pitanju izgradnje najavljenih 1.160 metara nove šinske komunikacije prema Hrasnici, te će najavu načelnika Memića blagovremeno ocijeniti.

(Istinomjer.ba)

Vlada Kantona Sarajevo kupuje azil za pse u Prači

Nakon medijskih napisa o šokantnom stanju u azilu za napuštene pse u Prači, za kojeg se na kraju ustanovilo da je u...

KS: 2018. biće godina zdravstva

Vlada Kantona Sarajevo započela je kompletnu reformu zdravstva, doneseni su strateteški dokumenti, usvojeni akcioni planovi, ali provedba je otežana, jer “određeni ljudi gube komoditete i benefite na...Nazire se kraj procesu digitalizacije u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko, predstavljajući rezultate ostvarene u protekloj godini, između ostalog je najavio da će do polovine naredne godine 80% teritorije BiH biti pokriveno...