Termo Blok 7 u TE Tuzla mogao bi se početi graditi naredne godine

Nakon mnogobrojnih obećanja skorog početka gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla koja su ostala neispunjena, ova priča konačno bi mogla dobiti svoj epilog s obzirom da je prije nekoliko dana potpisan Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje ovog projekta sa kineskom EXIM bankom.

Da bi se to moglo i desiti najavio je početkom septembra direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), Bajazit Jašarević.

Konačan prijedlog teksta ugovora je stigao u EPBiH i mi očekujemo da u narednih pet dana izvršimo njegov pregled, nakon čega isti ide na razmatranje i prihvatanje od Uprave i Nadzornog odbora EPBiH. Očekujemo da će polovinom septembra prihvaćeni tekst ugovora biti dostavljen u proceduru donošenja odluke federalne Vlade i Parlamenta o davanju garancije za kreditno zaduženje za izgradnju.”

Bajazit Jašarević, 06.09.2017.

Izgradnja Termo bloka 7 našla se i u obećanju Bakira Izetbegovića (ali i u obećanjima iz izborne platforme SDA) o tome da će BiH postati veliko gradilište u ovoj godini, što se definitivno nije desilo.

Vlada FBiH dala je 10. novembra saglasnost na predložene tekstove Sporazuma o projektnom partnerstvu između Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i konzorcija kineskih kompanija, kao i Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7.

Konačni ugovor o kreditnom zaduženju za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u vrijednosti od 613 miliona eura, na 20 godina uz 5 godina grace perioda, potpisan je na Samitu inicijative “16 +1” u Budimpešti.

Svakako, da bi potpisani Sporazum stupio na snagu potrebno je odobrenje Parlamenta Federacije BiH i Skupštine JP Elektroprivreda BiH.

Tako je poslije brojnih neispunjenih obećanja o potpisivanju sporazuma do kraja prošle godine, ova priča konačno pomjerena sa mrtve tačke.

(istinomjer.ba)

Inicijativa za ukidanje ingerencija kantonima uskoro na dnevnom redu Parlamenta FBiH

Istinomjer je već pisao o dosljednosti Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, (SDP),  kada je u pitanju zalaganje za...

Selma Ašćerić

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o stečaju

Nakon što je Ustavni sud FBiH u martu prošle godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim na pomolu je donošenje novog zakonskog rješenja koji će urediti ovu oblast. Vlada FBiH na posljednjoj sjednici...

Dalio Sijah

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Sarajevski aerodrom će udvostručiti postojeće kapacitete

Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema riječima direktora Armina Kajmakovića, ove godine oborio je sve rekorde. Samo u prvih osam mjeseci ove godine, aerodromom je prošlo blizu 700.000 putnika, odnosno...

Selma Ašćerić