TE Ugljevik će od jeseni proizvoditi električnu energiju

Dugo očekivani i prolongirani remont termoelektrane Ugljevik započeo je 1. jula ove godine, sa rokom od 90 dana za završetak radova. Ukupna vrijednost ovog kapitalnog remonta je oko 40 miliona KM, a izvodi se prvi put nakon 2010. Početak remonta se odlagao do ove godine, a TE Ugljevik je pretrpila i 13 neplaniranih zastoja.

Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je takođe počela nedavno. Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je devedeset dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona eura.

(Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik, 05.07.2017.)

Resorni ministar je, najavljujući remont i ugradnju elektrofiletera, najavio i radove na odsumporavanju, što predstavlja projekt vrijedan blizu 160 hiljada KM, koji će se izvoditi u saradnji sa japanskom kompanijom, a Vlada Japana kreditirati će realizaciju ovog procesa.

Time će Republika Srpska izvršiti svoju obavezu u okviru programa `Nerpa` i na taj način pokazati još jednom punu odgovornost za sprovođenje direktiva EU koje se odnose na energetsku oblast.

(Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, 14.07.2017.)

Završetak radova i početak proizvodnje električne energije, što je najavljeno kao jedan od ekfekata, željno se iščekuje, obzirom da je Republika Srpska bila “primorana” da uvozi električnu energiju iz Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, upravo zbog odluke o remontu u vrijeme suša i smanjene proizvodnje u hidroelektranama. Ova odluka koštala je RS milionskih iznosa. Podsjećamo, Elektroprivreda Republike Srpske bila je glavni izvoznik struje u regionu, sa udjelom oko 10% u ukupnom izvozu RS.

Rukovodstvo TE Ugljevik potvrdilo je da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, remont privodi kraju te da će zaključno sa 30. septembrom radovi biti završeni.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog kapitalnog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Lokalni Istinomjer: Trebinje- Obećanja iz predizborne kampanje

„Istinomjer“ nastavlja da prati ispunjenje predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika 12 opština i gradova u...

Selma Ašćerić

Lokalni Istinomjer: Stari Grad – Obećanja iz predizborne kampanje

„Istinomjer“ već treći mandat za redom prati ispunjenje predizbornih obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 opština i gradova u BiH. S obzirom da se bliži kraj prve godine mandata...

Aida Ajanović

Tijana Cvjetićanin

Most Bratunac-Ljubovija: Obale spojene, prelazak i dalje nemoguć

Prije dva mjeseca, ministar  saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, uvjeravao je javnost da su riješena sva imovinsko-pravna pitanja za izgradnju graničnog prelaza na mostu Bratunac-Ljubovija. Iako je...

Tijana Cvjetićanin