Svetozar Pudarić odlučan da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH

Potvrđujući danas predaju svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH na Opšim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine nadležnim organima SDP-a BiH, u skladu sa svojim izjavama, Svetozar Pudarić ići će do kraja.

Član Socijaldemokratske partije BiH i bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Svetozar Pudarić sredinom marta 2018. godine najavio je svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

I pored toga što gospodin Pudarić kao Srbin sa prijavljenim mjestom boravka u Federaciji BiH, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, nema pravo da se kandiduje za pomenutu poziciju, bivši visoki dužnosnik tog entiteta po svemu sudeći nema namjeru odustati.

Još ranije naglašavajući “da kandidaturom koju je predao SDP-u želi da se otvori rasprava unutar ove stranke o jednakopravnosti građana na cijeloj teritoriji BiH, a koja je, kako je naglasio, u potpunosti zanemarena”, Pudarić je izrazio nadu da će SDP podržati njegovu kandidaturu:

Ne znam koji će tačno biti moji koraci ukoliko ona bude odbijena, ali sam za to da se kandiduju tri nepodobna kandidata po sadašnjem zakonu, dakle ne samo ja, i ukoliko CIK odbije uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH onda će se voditi individualne tužbe i s tim apelacijama bismo se obratili Ustavnom Sudu BiH…

Svetozar Pudarić, 16.03.2018.

Međutim, danas, potvrđujući predaju svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine nadležnim organima SDP-a, u skladu sa svojim izjavama, Svetozar Pudarić ići će do kraja:

Objavljeni su izbori. Za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH treba 5.000 potpisa i 10.000 KM. Ako SDP BiH sad u subotu, 12.5. prihvati da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda sa mjestom boravka u Federaciji BiH, ne bi trebalo biti problema ni sa jednim ni sa drugim…Ukoliko pak ne kaže ništa ili odbije takvu kandidaturu, ostaje mi samo da budem politički dosljedan – morat ću ići ja sam kao nezavisni kandidat…

Svetozar Pudarić, 08.05.2018.

Uz napomenu “kako će biti dosljedan do kraja u borbi protiv podjela u društvu”, Svetozar Pudarić je dodao:

Nadam se da ću dobiti odobrenje od SDP BiH za to kako ne bih bio izbačen iz Partije.

Svetozar Pudarić, 08.05.2018.

Obzirom na iskazanu odlučnost u svojim namjerama koje je objelodanio ranije, Istinomjer stav člana SDP-a BiH Svetozara Pudarića po pitanju svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ocjenjuje dosljednim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dalji razvoj situacije kada je ova kandidatura u pitanju.

(istinomjer.ba)

Počelo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske"...

Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju...Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150...