Sve Mehmedovićeve ad-hoc komisije i paušali

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, je izjavio da je “predložio da se ide u smanjenje plaća 20 posto, prvenstveno zastupnicima”, te da je predložio i ukidanje paušala jer, kako je kazao, “to je kategorija koja je nepoznata u mnogim zemljama oko nas.”
Također, Mehmedović je predložio i da se smanje primanja za ad hoc komisije “jer je očigledno da se u Parlamentranoj skupštini formiraju ad hoc komisije za sve i svašta“.
“Smatram da je to bespotrebno trošenje novca i da treba na jedan drugačiji način da se i zastupnici i delegati u Domu naroda ophode prema trošenju budžetskih sredstava”, kazao je Mehmedović.

(FENA, 20. 6. 2012.)

Komentar:

U izjavi Šemsudina Mehmedovića ne bi bilo ničeg spornog, da do sada i sam nije bio “korisnik” paušala i član ad hoc komisija. Naime, obnašajući dužnost delegata u Predstavničkom domu PS BiH, Mehmedović je, primjerice, u 2009. godini mjesečno zarađivao u prosjeku 7.409 KM (plata, topli obrok, paušal – koji je Mehmedović spomenuo kao sporan –  odvojen život, posjeta porodici, dnevnice…

Mehmedović je, također, do 31. 10. 2010. godine bio član ad-hoc Istražne komisije PSBiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.  Detalji OVDJE.

Dakle, pozitivno je što je Mehmedović konačno progovorio o ovakvom trošenju sredstava poreskih obveznika. No, za činjenicu da se toga sjetio tek nakon što je i sam učestvovao u aktivnostima koje finansijski opterećuju sve građane BiH, od tima “Istinomjera” dobija ocjenu – nedosljedno.

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Sjednica Narodne skupštine RS bez Adama Šukala

Poslanik Adam Šukalo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 03.07.2018. godine na kojoj se između ostalog raspravljalo o “izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne...BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH vode intenzivne, završne pregovore,...