Stomatološke usluge za osobe sa posebnim potrebama

Problem pružanja stomatoloških usluga osobama sa poteškoćama u razvoju uskoro bi trebao postati prošlost. Ubrzo nakon što je resorna ministrica Ademaj obećala rješenje, čini se da je isto i pronađeno.

zilha_ademaj

Za taj problem se traži izgovor da treba jedan ljekar anesteziolog, ali mislim da to nije vrijedno ovog problema, jer se ovaj fakultet finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja i mogu u okviru odobrenih sredstava organizirati taj centar.

(Zilha Ademaj, Oslobođenje.ba, 28.08.2016.)

Kantonalna ministrica zdravstva najavila je i da će ovaj problem pokušati riješiti na način da će plaćati usluge bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružati stomatološke usluge djeci s posebnim potrebama do kraja godine, nakon čega će problem riješiti u okviru domova zdravlja ili Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Nedugo nakon obećanja, ministrica Ademaj je, zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo, Elmedinom Konakovićem, najavila otvaranje Centra za urgentnu stomatološku medicinu, a u sklopu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Početak rada Centra za urgentnu stomatološku zaštitu najavljen je za 1. novembar 2016. godine, gdje će svi građani Sarajeva i oni koji se zateknu u Sarajevu, u bilo koje doba dana ili noći, moći dobiti stomatološku uslugu i dijagnostiku i gdje će biti obezbjeđena stomatološka usluga za osobe sa posebnim potrebama.

Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu treba odobriti upošljavanje neophodnog stučnog kadra kako bi Centar bio otvoren i osposobljen za pružanje 24-satne zdravstvene brige.

Podsjećamo, problem za oko 2.500 djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo nastaje kada tokom popravke zuba moraju dobiti totalnu anesteziju, a javne stomatološke ordinacije ne pružaju takve usluge. Roditelji su prinuđeni da djecu  vode u privatne klinike, gdje popravak jednog zuba pod ovakvim okolnostima košta oko 600 KM.

Ministrici Ademaj za iznalaženje obećanog rješenje ovog problema dajemo ocjenu ispunjeno, a u međuvremenu čekamo 01. novembar, finalnu realizaciju istog, te početak rada Centra.
(istinomjer.ba)

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima...

Počelo uklanjanje grafita sa fasada u centru Sarajeva

Početkom juna Gradska uprava Grada Sarajeva i MUP KS promovisali su kampanju "Uklanjanje grafita - Zona bez grafita", a tada je iz Gradske uprave najavljeno kako će uklanjanja grafita, početi 18....RS se zadužuje na međunarodnom tržištu

Početkom ove godine, ministar finansija RS, Zoran Tegeltija najavio je kako će ovaj entitet pokušati „izaći na međunarodno finansijsko tržište“ kako bi se zadužio. Već nekoliko godina...