Stomatološke usluge za osobe sa posebnim potrebama

Problem pružanja stomatoloških usluga osobama sa poteškoćama u razvoju uskoro bi trebao postati prošlost. Ubrzo nakon što je resorna ministrica Ademaj obećala rješenje, čini se da je isto i pronađeno.

zilha_ademaj

Za taj problem se traži izgovor da treba jedan ljekar anesteziolog, ali mislim da to nije vrijedno ovog problema, jer se ovaj fakultet finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja i mogu u okviru odobrenih sredstava organizirati taj centar.

(Zilha Ademaj, Oslobođenje.ba, 28.08.2016.)

Kantonalna ministrica zdravstva najavila je i da će ovaj problem pokušati riješiti na način da će plaćati usluge bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružati stomatološke usluge djeci s posebnim potrebama do kraja godine, nakon čega će problem riješiti u okviru domova zdravlja ili Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Nedugo nakon obećanja, ministrica Ademaj je, zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo, Elmedinom Konakovićem, najavila otvaranje Centra za urgentnu stomatološku medicinu, a u sklopu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Početak rada Centra za urgentnu stomatološku zaštitu najavljen je za 1. novembar 2016. godine, gdje će svi građani Sarajeva i oni koji se zateknu u Sarajevu, u bilo koje doba dana ili noći, moći dobiti stomatološku uslugu i dijagnostiku i gdje će biti obezbjeđena stomatološka usluga za osobe sa posebnim potrebama.

Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu treba odobriti upošljavanje neophodnog stučnog kadra kako bi Centar bio otvoren i osposobljen za pružanje 24-satne zdravstvene brige.

Podsjećamo, problem za oko 2.500 djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo nastaje kada tokom popravke zuba moraju dobiti totalnu anesteziju, a javne stomatološke ordinacije ne pružaju takve usluge. Roditelji su prinuđeni da djecu  vode u privatne klinike, gdje popravak jednog zuba pod ovakvim okolnostima košta oko 600 KM.

Ministrici Ademaj za iznalaženje obećanog rješenje ovog problema dajemo ocjenu ispunjeno, a u međuvremenu čekamo 01. novembar, finalnu realizaciju istog, te početak rada Centra.
(istinomjer.ba)

Zvizdić naveo sporna pitanja iz Upitnika EK

Nakon povratka iz Brisela gdje se sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost...

Završeni radovi na tunelu “Kalovita brda”

Tunel “Kalovita brda” na samom ulazu u Pale zatvoren je za saobraćaj još početkom septembra. Tada je najavljeno da je rok za završetak radova tri mjeseca. Sada, Nenad Nešić iz JP “Putevi Republike...Oktobarske penzije u RS veće za 3%

Premijerka RS, Željka Cvijanović nakon sastanka s predstavnicima Udruženja penzionera RS održanog u maju, izjavila je da je Vlada RS “opredijeljena” za povećanje penzija u RS od oktobra te da je...