Stomatološke usluge za osobe sa posebnim potrebama

Problem pružanja stomatoloških usluga osobama sa poteškoćama u razvoju uskoro bi trebao postati prošlost. Ubrzo nakon što je resorna ministrica Ademaj obećala rješenje, čini se da je isto i pronađeno.

zilha_ademaj

Za taj problem se traži izgovor da treba jedan ljekar anesteziolog, ali mislim da to nije vrijedno ovog problema, jer se ovaj fakultet finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja i mogu u okviru odobrenih sredstava organizirati taj centar.

(Zilha Ademaj, Oslobođenje.ba, 28.08.2016.)

Kantonalna ministrica zdravstva najavila je i da će ovaj problem pokušati riješiti na način da će plaćati usluge bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružati stomatološke usluge djeci s posebnim potrebama do kraja godine, nakon čega će problem riješiti u okviru domova zdravlja ili Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Nedugo nakon obećanja, ministrica Ademaj je, zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo, Elmedinom Konakovićem, najavila otvaranje Centra za urgentnu stomatološku medicinu, a u sklopu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Početak rada Centra za urgentnu stomatološku zaštitu najavljen je za 1. novembar 2016. godine, gdje će svi građani Sarajeva i oni koji se zateknu u Sarajevu, u bilo koje doba dana ili noći, moći dobiti stomatološku uslugu i dijagnostiku i gdje će biti obezbjeđena stomatološka usluga za osobe sa posebnim potrebama.

Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu treba odobriti upošljavanje neophodnog stučnog kadra kako bi Centar bio otvoren i osposobljen za pružanje 24-satne zdravstvene brige.

Podsjećamo, problem za oko 2.500 djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo nastaje kada tokom popravke zuba moraju dobiti totalnu anesteziju, a javne stomatološke ordinacije ne pružaju takve usluge. Roditelji su prinuđeni da djecu  vode u privatne klinike, gdje popravak jednog zuba pod ovakvim okolnostima košta oko 600 KM.

Ministrici Ademaj za iznalaženje obećanog rješenje ovog problema dajemo ocjenu ispunjeno, a u međuvremenu čekamo 01. novembar, finalnu realizaciju istog, te početak rada Centra.
(istinomjer.ba)

Za 62 porodice kolektivni centri konačno su prošlost

U okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u...

Međunarodni aerodrom Sarajevo potpisao ugovor vrijedan 36 miliona KM

Početkom jula mjeseca ove godine, u jednom od svojih intervjua direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković govoreći o dugoročnim planovima vezanim za taj aerodrom najavio je skoro...


Okončana modernizacija “Srednjobosanskih šuma”

Nakon što je 14.01.2016. godine imenovan na čelo Uprave šumskoprivrednog društva ˝Srednjobosanske šume˝, čiji je osnivač Skupština Srednjobosanskog Kantona, predsjednik Uprave, Vildan Hajić najavio...