Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan… da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU…”, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nenad Stevandić pozvao se na “odluku parlamenta Republike Srpske”.

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše “poruku broj jedan… da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU..”, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nenad Stevandić je o toj, kako je nazvao, “mudroj poruci gosopdina Erdogana” između ostalog rekao:

Ono što je, da kažemo komplikovano u toj poruci su, da kažemo, ne postojanje konsenzusa u BiH oko toga da li ćemo ići u evropske integracije ili evroatlantske. Trenutno, na snazi je odluka parlamenta Republike Srpske koja govori o tome da zadržimo vojnu neutralnost i da tu slijedimo Srbiju.

Nenad Stevandić, 22.05.2018.

Kada se radi o pitanju, kako Stevandić kaže “da li ćemo ući u evropske integracije”, poznato je da je Bosna i Hercegovina već duže vrijeme uključena u taj proces, kao i da su svi politički subjekti u našoj zemlji prihvatili punopravno članstvo u Evropskoj uniji kao jedan od osnovnih ciljeva svog političkog djelovanja. Ovakvi stavovi artikulisani su i u, od strane Predsjedništva BiH nedavo usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023 godine, na koju se Istinomjer osvrnuo u jednoj od svojih analiza. Tako se u Strategiji između ostalog navodi da je ”jedan od glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji”.

Kada je riječ o “evroatlantskim integracijama”, korisno je podsjetiti se na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine usvojen još 2005. godine, te od strane Predsjedništva BiH 2009. godine usvojeni Plana za članstvo u NATO-u, kao relevantne i pravosnažne dokumente koji određuju odnos i pravac djelovanja Bosne i Hercegovine kada su NATO integracije u pitanju.

U tom kontekstu, “odluka parlamenta Republike Srpske” na koju se Stevandić u svojoj izjavi poziva nije “odluka”, već se radi o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18.10.2017. godine.

Međutim, svojom Odlukom od 04.12.2017. godine, Ustavni sud Republike Srpske između ostalog je za pomenutu Rezoluciju naveo da “ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter”:

“Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne Skupštine Republike Srpske ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine Republike Srpske…”

Ustavni sud Republike Srpske, 04.12.2017.

Obzirom na važeće zakone donešene od strane nadležnih zakonodavnih tijela, usvojene dokumente od strane Predsjedništva BiH kao organa zaduženog za sprovođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, te navedenu Odluku Ustavnog suda Republike Srpske koja se odnosi na pomenutu Rezoluciju, izjavu poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića Istinomjer ocjenjuje kao neistinitu.

(istinomjer.ba)

 

Na jesen počinje gradnja katoličke kapele na groblju u Bosanskom Petrovcu

Tokom posjete banjalučkog biskupa Franje Komarice opštini Bosanski Petrovac upriličene 19.05.2017. godine, načelnik ove...

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne mreže u Lukavcu, te su iste nastavljene i u tekućoj, 2018. godini. Još 2017....Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, 20. juna ove godine BiH je dobila i...