Stečaj nije bio opcija prije izbora

Zenički Čelik je jedan od fudbalskih klubova u kojem u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže. Zbog neodgovornog odnosa bivših uprava, nekadašnjeg prvaka BiH opterećuju dugovi, a i opstanak u društvu najboljih je upitan.

Čelik je u posljednje vrijeme na utakmicama bio i bez podrške najvjernijih navijača Robijaša, koji se već dugo vremena bore za usvajanje novog statuta kluba, kojim bi se klub organizovao po socios principu, tj. principu jedan član, jedan glas.

No, dolaskom na vlast Fuada Kasumovića, činilo se da su stvari krenule nabolje, te su se i navijači vratili na tribine. Još dok je bio samo kandidat za gradonačelnika, Kasumović je sa Neformalnom grupom građana “Za Čelik”, potpisao Memorandum o aktivnostima sanacije stanja u NK Čelik Zenica, u kojem se u članu 3. navodi da će kao gradonačelnik djelovati po sljedećim tačkama:

  1. depolitizacija rada NK Čelik Zenica
  2. finansijska i institucionalna podrška reprogramiranju poreskog duga NK Čelik Zenica u kompletnom iznosu glavnice
  3. institucionalna podrška reprogramiranju duga NK Čelik Zenica prema javnim preduzećima Grada Zenice
  4. javna podrška usvajanju predloženog statuta po principu “1 član – 1 glas” i
  5. finansijska i institucionalna podrška budućim razvojnim projektima NK Čelik Zenica, a pogotovo u oblasti infrastrukture i omladinskog sporta

Međutim, na trećoj hitnoj sjednici GV Zenica, na kojoj se raspravljalo o stanju u NK Čelik, Kasumović je ponudio i još jedno rješenje, o kome nije bilo govora u memorandumu koji je potpisao prije izbora:

“Jedino bi vam opcija dirigovanog stečaja omogućila da vam je sve čisto od naredne sezone. Mnogi svjetski klubovi su pravili dirigovani stečaj, ali ponavljam na vama je odluka.”

Fuad Kasumović, 28.04.2017.

Ovakvo rješenje bi, prema riječima NGG “Za Čelik”, efektivno značilo gašenje kluba.

“Šokirani smo prijedlogom gradonačelnika jer on znači gašenje kluba jer se dirigovani stečaj može provesti samo nad organizacijama koje imaju imovinu. Čelik od imovine ima dresove i lopte što znači da bi to nad Čelikom značilo gašenje. Također, razočarani smo i zaključcima Graskog vijeća koji faktički nisu riješili ni pokrenuli rješavanje nijednog od problema kluba.”

NGG Za Čelik, 28.04.2017.

Fuad Kasumović je, nakon reakcija javnosti na svom Facebook profilu napisao da su njegove riječi pogrešno shvaćene, te da će on nastaviti da radi na očuvanju NK Čelik.

Međutim, ostaje činjenica da je Kasumović na jučerašnjoj sjednici u diskurs uveo jednu opciju koja se nije spominjala u Memorandumu, te zbog toga od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli...

Damir Dajanović

Republika Srpska na putu ka super(ne)likvidnosti

Građani/ke BiH svjesni su prezaduženosti u kojoj se nalaze. Kada se sagleda ukupan dug na nivou BiH, svaki građanin/ka Republike Srpske zadužen je blizu 4.700 KM, dok je svaki građanin/ka Federacije...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

SDA-ov Izborni zakon još nije predstavljen javnosti

Izmjene Izbornog zakona BiH će po svemu sudeći u narednom periodu biti jedna od top tema u bosanskohercegovačkoj politici. Dvije stranke koje su barem nominalno u koaliciji, SDA i HDZ, o tekstu...

Damir Dajanović