Srebrenica i dalje čeka obećane milione

Jedno u nizu obećanja Vijeća ministara BiH, a koje već treću godinu čeka svoje ispunjenje, dato je na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, kada je Vijeće ministara obećalo izdvojiti dva miliona KM za podršku razvoju Srebrenice.

Naime, 2015. konferencija u Srebrenici je okupila čelne ljude svih nivoa vlasti u BiH, Vlade Srbije, predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji, investitore, privrednike, a  povod je bio prikupljanje sredstava za ulaganja u infrastrukturne projekte. Data su i konkretna obećanja, između ostalih i od Vijeća ministara BiH.

Na sastanku koji je 27. juna održan u Sarajevu, između ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića i načelnika općine Srebrenica, Mladena Grujičića najavljen je skori transver obećanih 2 miliona KM od strane Vijeće ministara, i to u septembru prošle godine.

Pomoći ću da ovaj novac što skorije bude upućen u Srebrenicu za jedan kvalitetan projekat i da doprinese razvoju infrastrukture i opštine.

(Mirko Šarović, 28.06.2017.)

Istinomjer se u više navrata obraćao nadležnima u opštini Srebrenica kako bismo provjerili da li su obećana sredstva doznačena ovoj opštini. 

U septembru prošle godine, iz kabineta načelnika opštine Srebrenica, dobili smo sljedeći odgovor:

Što se tiče sredstava obećanih od Savjeta ministara BiH u toku je priprema projekata u vrijednosti od 2 miliona KM koje ćemo predati Savjetu ministara BiH,odnosno predsjedavajućem, a nakon toga ćemo imati informaciju o stepenu implementacije istih.

(Kabinet načelnika – Opština Srebrenica, 18.09.2017.)

Početkom ove godine, kada smo ponovo kontaktirali Općinu Srebrenica, potvrđeno je za Istinomjer da su projekti dostavljeni Vijeću ministara. Vezano za ovu temu danas je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom Domu PSBiH, Staša Košarac postavio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Denisu Zvizdiću- “kada će Vijeće ministara opštini Srebrenica doznačiti dva miliona KM koja je obećao još 2015. godine na Investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj u Srebrenici”?

Predstavnici opštine Srebrenica prošle godine su kabinetu gospodina Zvizdića dostavili usaglašene projekte i elaborate koji se odnose na infrastrukturu, te sanaciju i izgradnju puteva na području opštine Srebrenica, kao i za izgradnju fasada na stambenim objektima i proizvodnim halama za potrebe otvaranja radnih mjesta.

(Staša Košarac, 18.04.2018.)

Ministar Šarović se u ime Vijeća ministara očitovao na ovo Košarčevo pitanje rekavši da obećanje nije zvanično zadokumentovano, ali da će se Vijeće ministara uskoro izjasniti o ovoj temi.

U Savjetu ministara nije zadokumentovana odluka ili akt o dva miliona KM, ali je tačno da je delegacija Savjeta ministara učestvovala na donatorskoj konferenciji i ova institucija se izjasnila da želi da podrži obnovu ove važne opštine u Republici Srpskoj.

U kontaktu sa opštinom Srebrenica insistirao sam da dostave listu projekata ili par projekata koji bi bili zajednički s obzirom na specifičnu situaciju i osjetljivost u toj opštini. Neophodno je da se lokalna zajednica opredijeli koji je to projekat i ta lista je dostavljena Zvizdiću.

(Mirko Šarović, 18.04.2018.)

Obzirom da je opština Srebrenica uradila svoj dio posla, odnosno pripremila projekte, a iz Vijeća ministara BiH nisu doznačena sredstva koja su im obećana na Investiciono-razvojnoj konferenciji 2015. godine, te se sada potencira kako obećanje nije ni “zadokumentovano” Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će Vijeće ministara u trenutnom sazivu poduzeti ikakve aktivnosti na realizaciji obećanog.

(Istinomjer.ba)

Na jesen počinje gradnja katoličke kapele na groblju u Bosanskom Petrovcu

Tokom posjete banjalučkog biskupa Franje Komarice opštini Bosanski Petrovac upriličene 19.05.2017. godine, načelnik ove...

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne mreže u Lukavcu, te su iste nastavljene i u tekućoj, 2018. godini. Još 2017....Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, 20. juna ove godine BiH je dobila i...