Špirić "zarobio" BiH

Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra da je BiH “zarobljena zemlja”, ali i da je njegova funkcija “zarobljena” jer u državi ne postoji spremnost za dogovor o izboru novog predsjedavajućeg, ni 15 mjeseci nakon izbora.

(Depo.ba, 16. 12. 2011.)

Komentar:

Prema našim informacijama, BiH nije napadnuta ili okupirana, pa ni zarobljena. Niti je Špirićeva funkcija “zarobljena”. Ako već govori o zarobljavanju, Špirić bi trebao znati da i u tehničkom mandatu ima sve ovlasti kao i u “normalnom” mandatu, te da partije, koje još uvijek imaju svoje predstavnike u Vijeću ministara BiH, u Parlamentu BiH imaju, sa dodatkom DNS-a, čak 22 “ruke” (od ukupno 42 mjesta), što nam govori da zapravo postoje svi uslovi da država normalno funkcioniše, jer se budžet i zakoni mogu neometano usvajati. Špirić bi se trebao ugledati na svog kolegu iz RS-a, Sredoja Novića, koji je jasno rekao u kome je problem, a to su, podsjetimo, političari iz RS-a.

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...