Špirić (ne) snosi odgovornost za Jašarevićev napad?

Nikola Špirić

Za rješavanje problema terorizma u BiH mora postojati politička podrška i spremnost institucija za regionalnu saradnju, izjavio je u petak naveče u Beogradu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić. “Ja bih volio da u Sarajevu postoji spremnost da se sjedne i razgovara, a ne da se javnom aklamacijom borimo protiv terorizma”, rekao je Špirić.

(Nezavisne novine, 6. 11. 2011.)

Komentar:

Prije svega, treba istaći činjenicu da su specijalci MUP-a Kantona Sarajevo pucali u teroristu Jašarevića i onesposobili ga, nakon čega je uslijedila reakcija jedinice SIPA-e, koja je pritrčala Jašareviću dok je bio na tlu. Dakle, “spremnost institucija u Sarajevu” postoji. Pretresi i hapšenja u Srbiji, nakon napada na ambasadu SAD, dobar su dokaz da u BiH takođe postoji spremnost i na regionalnu saradnju, što je dosad potvrđeno i kroz nekoliko samita šefova država, ali i ministara MUP-a i sigurnosti u regionu. Na koncu, ukoliko SAD, zemlja čija je ambasada napadnuta, saopšti kako je BiH prijatelj te države te da će nastaviti pružati podršku vlastima BiH (izjava ambasadora Moona, Radiosarajevo.ba, 28. 10. 2011.), onda je jasn da je Špirićeva neodmjerena izjava “dolijevanje ulja na vatru” u izuzetno osjetljivom trenutku. Ironično je da upravo Špirić “sjedi u Sarajevu”, i to stotinjak metara od ambasade SAD. Iz navedenog se vrlo lako može zaključiti da Špirić javno govori kako nema volje da “sjedne i razgovara”.

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...