Softić: Pokret vehabija ne postoji u BiH

Safet Softić

“Vehabizam kao pokret ne postoji u BiH. Ne postoji nikakva struktura koja bi svjedočila da mi imamo vehabijski pokret”, izjavio je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ BiH i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Oslobođenje, 13. 12. 2011.)

Komentar:

Brojni medijski izvještaji – od akcije “Svjetlost” u februaru 2010. godine do nedavne akcije kada je policija tražila pomagače teroriste Mevlida Jašarevića – dokaz su da u Gornjoj Maoči definitivno postoji “nešto”. Gornja Maoča je “simbol”, pa čak i dokaz postojanja pokreta vehabija, koji je organizovan, ima hijerarhiju i poprilično dobro uvezan. Da je to istina, dokazuje i navod iz saopštenja i vijest koju je objavila FENA 13. 11. 2011. godine, kada je započela masovna policijska akcija u G. Maoči: “Akcija se provodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a njene aktivnosti imaju za cilj otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela ugrožavanja teritorijalne cjeline BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanja narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.”
Policijske strukture koje su učestvovale u akciji su: OSA BiH, SIPA, MUP-ovi RS-a, TK, Brčko distrikta, FUP, Uprave policija kantonalnih MUP-ova u FBiH, kao i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH (izvor: FENA, 13. 11. 2011.)
Ukoliko g-din Softić smatra da su se sve policijske agencije “uzbunile” zbog “nepostojanja nikakve strukture”, prevario se. Isključivo organizovana, dobro pripremljena i obučena struktura može na sebe “navući” pažnju svih policijskih i obavještajnih agencija u BiH, sa “dodatkom” EUPM-a. Nikakva tajna nije da Maoču mahom naseljavaju, većinom, upravo vehabije i Srbi – povratnici. Zbog koga je policija bila u Maoči – nije teško pogoditi.

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...