SNSD: Ne tražimo blokadu, samo onemogućavanje rada

Predstavnici/e SNSD jednoglasno tvrde da NSRS nije tražila blokadu državnih institucija.

Ružno je slušati da NSRS traži da se blokiraju institucije. Volio bih da mi neko kaže koji od 12 zaključaka poziva na blokadu institucija BiH.

(Staša Košarac, 06.03.2017. godine)

Košarac je slično ponovio i danas, nakon što nije prihvaćen zahtjev SNSD-a za odgodu sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Ni predsjednik RS-a, ni NSRS, a ni Vlada RS-a nijednim svojim stavom i dokumentom nisu pozvali na blokadu ili bojkot.

(Staša Košarac, 07.03.2017. godine)

Istu izjavu dala je i premijerka RS, Željka Cvijanović, tvrdeći da su zaključci NSRS pogrešno protumačeni.

Ono što je problem jeste da su oni pogrešno tumačili sve ovo vrijeme, dakle, skupštinske zaključke. Od njih nikada niko nije tražio da blokiraju institucije BiH. Od njih se vrlo jasno i glasno tražilo da oni na dnevni red stave ona pitanja koja su značajna za Republiku Srpsku, ali oni su očito nemoćni da ta pitanja stave na dnevni red i otuda, evo, ovakve improvizacije koje sad imamo priliku da vidimo.

(Željka Cvijanović, 06.03.2017.)

Podsjećamo, nakon što je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, podnio Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, Narodna skupština RS usvojila je Informaciju o zahtjevu, sa 12 zaključaka.

Među zaključcima bio je i onaj kojim se traži da predstavnici RS u državnim institucijama zaustave donošenja bilo kavih odluka na nivou BiH, dok se ne riješe pitanja bitna za RS.

Narodna skupština Republike Srpske poziva sve predstavnike Republike Srpske u državnim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou državih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

(Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske, 27.02.2017. godine)

Iz gore navedenog zaključka jasno se vidi da NSRS traži upravo blokadu državnih institucija. Teško se “korištenje pravnih i političkih sredstava u cilju onemogućavanja donošenja odluka” može tumačiti kao “jasan i glasan zahtjev za stavljanje na dnevni red pitanja važnih za RS”, kako to premijerka tvrdi.  Ukoliko je to i bila namjera nekog od donesenih zaključaka, svakako nije formulisana na taj način.

Isto tako je jasno i da samo odsustvo ili neglasanje određenih predstavnika u određenoj državnoj instituciji može dovesti do neusvajanja odluka, što u finalu dovodi do blokade rada takve institucije.

S obzirom na sve navedeno, možemo reći da je zaključak NSRS br. 4 jasan dokaz da Cvijanović i Košarac govore neistinu.

(Istinomjer.ba)

Vlada Republike Srpske nezaposlenim porodiljama obećala “minimalac” u 2018.

Premijerka RS Željka Cvijanović u više navrata je ponovila da će Vlada RS nastojati da u narednoj godini građanima/kama...

Selma Ašćerić

BiH nije jedinstvena na planeti Zemlji

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi se održati za nešto manje od godinu dana, a jedno od ključnih pitanja je da li će se izmjene Izbornog zakona BiH uspjeti usvojiti na vrijeme. Među...

Damir Dajanović

Selma Ašćerić

Tijana Cvjetićanin

Najniža plata u Republici Srpskoj iduće godine iznosit će 405 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina iznosila je 370 KM, a krajem prošle godine povećana je na iznos od 395 KM, nakon...

Selma Ašćerić