Smanjuje se broj radnika Željeznica RS

Govoreći o procesu restrukturiranja Željeznica RS, ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić je u martu ove godine prilikom potpisivanja ugovora o kreditnom zaduženju sa predstavnicima Svjetske banke ponovo iznio plan po kojem će teći smanjenje radnika u ovom javnom preduzeću.

Jedan od ciljeva restrukturisanja jeste i smanjenje broja zaposlenih u `Željeznicama`. Optimalno bi bilo da u preduzeću radi 2.100 radnika. Plan je da u prvoj godini restrukturisanja broj radnika bude umanjen za 500, a još 500 do kraja procesa 2021. godine. Razumijem zabrinutost sindikata za sudbinu radnika, ali o svemu se razgovara.”

Neđo Trninić, 20.03.2018.

U usvojenom Akcionom planu Vlade RS za 2018. godinu, među mjerama koje će sprovesti Ministarstvo saobraćaja mahom su navedene one koje se odnose na restrukturiranje Željeznica RS, a kao rok za provođenje prve mjere, smanjenja broja radnika za 500, dat je maj ove godine.

Vlada RS je nedugo nakon usvajanja akcionog plana preduzela korake na obezbjeđivanju novca za provođenje restrukturiranja ŽRS-a, upućivanjem u hitnu parlamentarnu proceduru “Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu restrukturiranja Željeznica Republike Srpske” koji je usvojen redu 23. redovnoj sjednici održanoj u februaru ove godine. Projektni sporazum za restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske” u iznosu od 51,3 miliona eura potpisan je u martu, a već narednog mjeseca ŽRS je Vladi uputio i Program rješavanja viška radnika.

Istinomjer je kontaktirao Željeznice RS kako bi provjerio kojom dinamikom teče proces smanjenja radnika u ovoj kompaniji koji je započet u prošloj godini, te dobio odgovor kako se on provodi u skladu sa planom.

Od početka unutrašnje reorganizacije radne snage do 25. maja 2018. godine ukupno je penzionisano 319 radnika, a po drugim osnovama iz ŽRS je otišlo 130 radnika. ŽRS su planirale da se broj zaposlenih do kraja ove godine svede na 2500, a do kraja 2021. godine, do kada bi trebalo da se završi proces restrukturisanja, na 2098 radnika. Redovni postupak penzionisanja se nastavlja, a u junu će biti objavljen interni javni poziv za dobrovoljni odlazak radnika. Samo u slučaju da se na javni poziv ne odazove dovoljan broj radnika pristupiće se proglašavanju tehnološkog viška i rješavanju te kategorije u skladu sa Programom rješavanja viška radnika.”

Nada Savić-Stevanović, ŽRS, 06.06.2018.

Prema informacijama iz ŽRS, trenutno je u ovoj kompaniji zaposlen 2.701 radnik, što znači da bi do kraja ove godine on trebao biti smanjen za još 200 radnika. 

S obzirom da je do maja 2018. godine broj radnika smanjen gotovo u skladu sa predviđenim planom te da se ovaj proces nastavlja, Istinomjer će obećanje ministra Trninića ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Projekt izgradnje dječijih igrališta ”Ciciban”

Govoreći o projektima i programskim ciljevima tokom svoje predizborne kampanje, ali i kasnije, načelnik Općine Centar...

Poslodavci u RS izvršili svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija, ali i raznih socijalnih davanja. Tako je, između...Dodijeljena finansijska pomoć mladima u KS za kupovinu stanova

Premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj najavio je realizaciju brojnih projekata za mlade, a među njima je spomenuo i finansijsku pomoć u svrhu kupovine stanova. Vrhunac pomoći i mladim bit će u...