Sistem elektronskih knjižica u KS nije u funkciji 99%

Sistem elektronskih zdravstvenih knjižica odavno je trebao zaživjeti u domovima zdravlja, ambulantama područne medicine i klinikama u Kantonu Sarajevo, no to se nije desilo. Ipak, ovo nije spriječilo generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Fuada Husića da u javnost iznosi tvrdnje da sistem elektronskih zdravstvenih knjižica “funkcioniše 99 posto”.

Lično sam svjedok da se pregledi normalno rade sa elektronskim karticama. Između ostalog, i premijer Kantona je došao fino sa svojom elektronskom karticom i obavio pregled, dobio nalaze i sve. I ja podižem svoju terapiju putem elektronske kartice, prema tome, nema nikakvih problema. Doduše, postoje možda pojedine sestre koje ponekad u žurbi nemaju vremena da ukucavaju podatke, ali što se tiče sistema, to funkcioniše u potpunosti, sigurno 99 posto.

(Fuad Husić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, 04.07.2018.)

Uspostavljenje elektronskog sistema korištenja zdravstvenih knjižica pratili su razni problemi, od povlaćenja istih iz upotrebe zbog “naopačke” ištampanog grba Kantona Sarajevo, do problema nabavke elektronskih čitača koji su odavno trebali biti instalirani u svim javnim zdravstvenim ustanovama KS. Elektronski čitači nisu postavljeni u svim zdravstvenim ustanovama, a Husićeve navode demantovao je i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, koji je implementator projekta uvođenja sistema elektronskih zdravstvenih knjižica. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS  rečeno je da se:

Elektronske zdravstvene kartice koriste u domovima zdravlja, Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, te na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i to na Klinici za kardiohirurgiju, Klinici urgentne medicine, Klinici za radiologiju, Klinici za gastroenterohepatologiju, Klinici za torakalnu hirurgiju, Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju i na svim blagajnama KCUS-a.

(Zavod zdravstvenog osiguranja KS, 04.07.2018.)

U okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) postoje ukupno 33 klinike, od kojih samo 6 klinika ima elektronske čitače zdravstvenih knjižica, a što je dalako od 99%.

Istinomjer je provjerio i da li se u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, te svim ambulantama područne medicine mogu koristiti elektronske knjižice. Odgovor koji smo dobili u Općoj bolnici bio je u korist “stare zdravstvene knjižice”. Kada su u pitanju ambulante područne medicine, nasumičnim odabirom, kontaktirali smo neke od njih, te dobili različite odgovore. Tako na primjer, u ambulantama u naseljima Pofalići i Pothrastovi pacijenti/ce i dalje trebaju imati “ovjerene stare zdravstvene knjižice”, dok su u ambulantama Cicin Han i Urijan Dedina elektronske zdravstvene knjižice u redovnoj upotrebi. U nekim ambulantama, elektronske knjižice su važeće, ali pacijenti/ce moraju ponijeti i staru knjižicu.

“Ne morate ovjeravati staru knjižicu, ako imate elektronsku, ali morate da je nosite” glasi jedan od odgovora, a isti smo dobili u područnoj ambulanti Trg Heroja.

Zbog svega navedenog Fuad Husić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, za svoju izjavu da sistem elektronskih zdravstvenih knjižica “funkcioniše 99 posto” dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih...

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da...Kontinuitet stavova Kasumovića po pitanju zaduživanja BiH kod MMF-a

U jednoj od debatnih emisija koja se emitovala u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine, gostujući u svojstvu kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Fuad...