Sefer Halilović nije osuđeni ratni zločinac

Izjavivši da njegovi politički oponenti, kako je naveo, “grade koaliciju sa Seferom Halilovićem”, predsjednik HDZ-a 90, Ilija Cvitanović na skupu na kojem je govorio, između ostalog je iznio i tvrdnje vezane za ratni angažman Sefera Halilovića.

Ustvrdivši da njegovi politički oponenti, kako je naveo, “grade koaliciju sa Seferom Halilovićem”, predsjednik HDZ-a 90, Ilija Cvitanović upitao je između ostalog prisutne na skupu na kojem je govorio šta bi bilo “da ja radim koaliciju sa ratnim zločincem”.

03.10.2018.

Podsjećamo ovom prilikom da je, nakon što je krajem septembra mjeseca 2001. godine dobrovoljno otputovao u Haag, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) 25.09. 2001. godine skinuo je pečat sa optužnice protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH, Sefera Halilovića.

Četiri godine poslije, sredinom novembra 2005. godine, “Pretresno vijeće Haškog tribunala, na čelu sa sucem Liu Dakunom, ocijenilo je da Tužilaštvo tokom suđenja nije dokazalo da je umirovljeni general, Sefer Halilović imao stvarnu odgovornost nad jedinicama 9. motorizovane, 10. brdske brigade i Drugog samostalnog bataljona Prvog korpusa Armije BiH, čiji su pripadnici počinili zločin u selima Grabovica i Uzdol”, te odlučilo da “optuženi Sefer Halilović nije kriv i stoga se oslobađa optužbe za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, kojom se tereti u optužnici.”

16.11.2005.

Ova odluka potvrđena je 16.10.2007. godine Odlukom Žalbenog vijeća, koje je “potvrdilo oslobađajuću presudu Seferu Haliloviću, bivšem zamjeniku komandanta i načelniku Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obzirom na navedeno, izjavu predsjednika HDZ-a 90, Ilije Cvitanovića o Seferu Haliloviću kao ratnom zločincu, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...