SDS pokušao inicirati referendum za Zakon o ispitivanju porijekla imovine

tadic ognjen“Vlast u RS strepi od donošenja ovog zakona i sve će učiniti da on ne bude usvojen u Narodnoj skupštini RS-a. Zato mi pokrećemo incijativu da se na referendumu izjasne građani da li su za ili protiv naše namjere da bude oduzeta nelegalno stečena imovina u RS”, rekao je Tadić.

(Fena, 25.08.2013.)

Komentar:

Krajem augusta prošle godine poslanici SDS-a u NSRS najavili su pokretanje inicijative da se građani RS-a putem referenduma izjasne o tome da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u ovom entitetu. Za ovu inicijativu bilo je potrebno skupiti 30 potpisa poslanika, a sredinom novembra iz SDS-a je saopšteno da je održavanje referenduma o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine podržalo 18 poslanika SDS-a, 7 PDP-a, 4 NDP-a i 1 poslanik SRS RS, što je bilo dovoljno da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu. To se i desilo 26. novembra na sjednici NSRS, ali je inicijativa blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, te se o njoj na toj sjednici poslanici nisu izjašnjavali.

Iako ovaj prijedlog nije usvojen, skupljanjem potpisa i njenim uvrštavanjem na dnevni red, ispunjeno je obećanje koje je Tadić dao o pokretanju inicijative za raspisivanje referenduma o ovom zakonu. No, mišljenja su podijeljena po pitanju toga da li je, pak, ova inicijativa pokrenuta sa ozbiljnom namjerom da se osigura donošenje ovakvog zakona, ili se radi o standardnim političko-marketinškim potezima nadomak izborne godine.

(Istinomjer.ba)

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...