SDS pokušao inicirati referendum za Zakon o ispitivanju porijekla imovine

tadic ognjen“Vlast u RS strepi od donošenja ovog zakona i sve će učiniti da on ne bude usvojen u Narodnoj skupštini RS-a. Zato mi pokrećemo incijativu da se na referendumu izjasne građani da li su za ili protiv naše namjere da bude oduzeta nelegalno stečena imovina u RS”, rekao je Tadić.

(Fena, 25.08.2013.)

Komentar:

Krajem augusta prošle godine poslanici SDS-a u NSRS najavili su pokretanje inicijative da se građani RS-a putem referenduma izjasne o tome da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u ovom entitetu. Za ovu inicijativu bilo je potrebno skupiti 30 potpisa poslanika, a sredinom novembra iz SDS-a je saopšteno da je održavanje referenduma o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine podržalo 18 poslanika SDS-a, 7 PDP-a, 4 NDP-a i 1 poslanik SRS RS, što je bilo dovoljno da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu. To se i desilo 26. novembra na sjednici NSRS, ali je inicijativa blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, te se o njoj na toj sjednici poslanici nisu izjašnjavali.

Iako ovaj prijedlog nije usvojen, skupljanjem potpisa i njenim uvrštavanjem na dnevni red, ispunjeno je obećanje koje je Tadić dao o pokretanju inicijative za raspisivanje referenduma o ovom zakonu. No, mišljenja su podijeljena po pitanju toga da li je, pak, ova inicijativa pokrenuta sa ozbiljnom namjerom da se osigura donošenje ovakvog zakona, ili se radi o standardnim političko-marketinškim potezima nadomak izborne godine.

(Istinomjer.ba)

Nastavljene smjene DNS-ovih “mangupa”

Nakon što je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik netom nakon završenih Opštih izbora 2018. godine izjavio “da je oko...

Zatvoreni plivački bazen u Trebinju i dalje je “zatvoren”

I pored nekoliko najava, bazen neće biti na raspolaganju plivačima u oktobru 2018. godine što je postalo jasno nakon posljednje izjave šefa nadzora preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici, Slobodana...

Projekt izgradnje dječijih igrališta ”Ciciban”

Govoreći o projektima i programskim ciljevima tokom svoje predizborne kampanje, ali i kasnije, načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić rekao je da ima namjeru da na području svake od 15...