SBB promijenio ploču

Zastupnici Saveza za bolju budućnost su, izgleda, po ulasku u vlast zaboravili sve što su pričali dok su bili u opoziciji. Potvrda toga su dešavanja sa posljednje sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Sarajevo, 25.1.2016. - Bosanskohercegovaèki politièar i medijski tajkun Fahrudin Radonèiæ uhiæen je u utorak u Sarajevu po nalogu tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga sumnjièi za ometanje pravosuða. Na arhivskoj fotografiji od 30.12.2015. godine Fahrudin Radonèiæ prilikom konferencije za medije. foto HINA /Almir RAZIÆ / FENA / mm

Nakon što je u julu 2015. godine Vlada Federacije BiH je u Parlament Federacije BIH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog zakona o radu FBiH. Tada je između sjednice na kojoj je Vlada usvojila Prijedlog do sjednice Parlamenta na kojoj se trebalo raspravljati o tom prijedlogu prošlo tek 10 dana.

Razumljivo, opozicija i sindikati su žestoko protestovali zbog takve procedure, a jedna od najglasnijih opozicionih stranaka je bila upravo SBB. Predsjednik SBB-a je povodom takvog usvajanja Zakona o radu izjavio:

Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se usvaja zakon o radu koji prije toga nije analiziran s predstavnicima sindikata. SBB se pokazao kao proevropska, prozapadna i reformska stranka i niko nas neće ucjenjivati da ad hoc prihvatamo neke stvari.

Fahrudin Radončić, 23.07.2015.

Istog stava je bila i poslanica u Parlamentu Federacije Jasna Duraković-Hadžiomerović:

Mi smo uz narod i radničku klasu. Protiv smo se ovakvom načinu nametanja zakona o radu po hitnom postupku. To je krajnje sramotno jer ga nismo imali mogućnost analizirati.

Jasna Duraković-Hadžiomerović, 31.07.2015.

No, nakon SBB-ovog “pomirenja” sa SDA i ulaska u vlast na državnom i entitetskom nivou, izgleda da ovoj partiji više ne smetaju ekspresna donošenja zakona. Nakon godina obećavanja i nerješavanja pitanja izbora u Gradu Mostaru, na jučerašnjoj (27.04.) sjednici Predstavničkog doma BiH na dnevnom redu su bila čak tri prijedloga izmjena Izbornog zakona sa ovom temom.

Jedan od prijedloga je bio i prijedlog Kluba poslanika SBB i SDA koji su uputili u proceduru samo dva dana prije održavanja sjednice. Upućivanjem ovog prijedloga u proceduru dva dana prije sjednice, klubovi SDA i SBB svakako svojim kolegama nisu dali dovoljno vremena da analiziraju njihov prijedlog.

Obzirom da je ovakvo postupanje u direktnoj suprotnosti sa onim što su članovi SBB-a pričali kada se usvajao Zakon o radu, SBB dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Sjednica Narodne skupštine RS bez Adama Šukala

Poslanik Adam Šukalo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 03.07.2018. godine na kojoj se između ostalog raspravljalo o “izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne...BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH vode intenzivne, završne pregovore,...