SBB podnio krivičnu prijavu protiv Fadila Novalića

Nakon što je premijer FBiH, Fadil Novalić iskoristio podatke penzionera u FBiH i početkom ovog mjeseca im uputio pismo u kojem im je poručio da “ostanu partneri sa onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme”, iz SBB-a su najavili kako će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

U vezi zahtjeva premijera Federacije Fadila Novalića, upućenog federalnom Zavodu PIO/MIO, kojim je Novalić tražio lične podatke za preko 400 hiljada penzionera, Savez za bolju budućnost BiH (SBB) obavještava javnost da će protiv Novalića već sutra podnijeti krivičnu prijavu a protiv njega i njegove stranke i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).”

Saopštenje SBB-a, 02.10.2018.

Istinomjer je kontaktirao centralu SBB-a i dobio odgovor da su navedene prijave i poslane.

Krivičnu prijavu smo podnijeli Tužilaštvu KS kao i inicijativu CIK-u za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv Fadila Novalića i njegove stranke.”

Damir Arnaut, 05.10.2018.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi SBB-a Tužilaštvu KS, a koja je u posjedu Istinomjera, ova stranka je Novalića i druga povezana NN lica prijavila na osnovu člana 229. i člana 230. Zakona o krivičnom postupku FBiH, zbog krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja”.

“Naime, Fadil Novalić je u svojstvu Premijera FBiH, na zvaničnom memorandumu Premijera FBiH, dana 28.09.2018. godine uputio zahtjev direktoru Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zijadu Krnjiću kojim je tražio podatke ‘o korisnicima prava iz penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja’, konkretno ‘ime i prezime, kao i adresu prebivališta korisnika prava.’ Novalić je tražio da se podaci dostave u ‘što kraćem roku’, te ‘za svaki kanton pojedinačno’.“

Krivična prijava SBB-a protiv Fadila Novalića, 04.10.2018.

Sa druge strane, SBB je CIK-u podnio inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv Fadila Novalića, zbog kršenja člana 7.3 odnosno tačke 4. Izbornog zakona BiH koji glasi:

Član 7.3

(1) Kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno:  

4) obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata;

S obzirom da je SBB uputila krivičnu prijavu tužilaštvu i inicijativu CIK-u za pokretanje postupka protiv Fadila Novalića, Istinomjer će obećanje iz ove stranke ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Projekt izgradnje dječijih igrališta ”Ciciban”

Govoreći o projektima i programskim ciljevima tokom svoje predizborne kampanje, ali i kasnije, načelnik Općine Centar...

Poslodavci u RS izvršili svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija, ali i raznih socijalnih davanja. Tako je, između...Banja Luka uputila aplikaciju za „Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine”

Još februara 2017. godine gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić održao je sastanak sa banjalučkim kulturnim radnicima, na kojem je dogovoreno da se Banja Luka kandiduje za “Evropsku prijestolnicu...