Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine.

U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, govoreći između ostalog o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ustvrdio:

Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena…

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Podsjećamo, tek je Amandmanom XXXIII na članak IV.A.2.6. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, objavljenom u Službenim novinama FBiH 19.04.2002. godine predviđeno da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude sastavljen “od pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Tako je nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, saziv ovog Doma brojao po 17 predviđenih delegata  iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok je broj delegata iz reda srpskog naroda bio 9, a iz reda “ostalih” 6, te Dom naroda Paralmenta Federacije BiH u tom sazivu nije bio upotpunjen.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije bio popunjen ni u mandatnom periodu 2006-2010. godine, kao što nije ni u trenutnom sazivu koji je izabran nakon Opštih izbora 2014. godine. Tako su klubu srpskog naroda i klubu iz reda “ostalih” u sazivu 2006-2010. godine nedostajala po tri delegata, dok u trenutnom sazivu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH klub delegata iz reda srpskog naroda broji 13 delegata, što je za 4 manje od Ustavom Federacije BiH predviđenog broja.

Međutim, tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine, jer je taj saziv brojao Ustavom Federacije BiH predviđeni broj delegata, i to po 17 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 7 iz reda “ostalih”, na osnovu čega Istinomjer izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, 20. juna ove godine BiH je dobila i...