Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine.

U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, govoreći između ostalog o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ustvrdio:

Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena…

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Podsjećamo, tek je Amandmanom XXXIII na članak IV.A.2.6. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, objavljenom u Službenim novinama FBiH 19.04.2002. godine predviđeno da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude sastavljen “od pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Tako je nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, saziv ovog Doma brojao po 17 predviđenih delegata  iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok je broj delegata iz reda srpskog naroda bio 9, a iz reda “ostalih” 6, te Dom naroda Paralmenta Federacije BiH u tom sazivu nije bio upotpunjen.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije bio popunjen ni u mandatnom periodu 2006-2010. godine, kao što nije ni u trenutnom sazivu koji je izabran nakon Opštih izbora 2014. godine. Tako su klubu srpskog naroda i klubu iz reda “ostalih” u sazivu 2006-2010. godine nedostajala po tri delegata, dok u trenutnom sazivu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH klub delegata iz reda srpskog naroda broji 13 delegata, što je za 4 manje od Ustavom Federacije BiH predviđenog broja.

Međutim, tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine, jer je taj saziv brojao Ustavom Federacije BiH predviđeni broj delegata, i to po 17 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 7 iz reda “ostalih”, na osnovu čega Istinomjer izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...