Sarajevski aerodrom će udvostručiti postojeće kapacitete

Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema riječima direktora Armina Kajmakovića, ove godine oborio je sve rekorde. Samo u prvih osam mjeseci ove godine, aerodromom je prošlo blizu 700.000 putnika, odnosno 14% više nego prethodne godine u istom periodu. Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa najavljeno je i proširenje aerodromskih kapaciteta.

Zbog toga ćemo stari Terminal A uskoro rušiti, zbog čega je već počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u koje će biti smješteni zaposlenici, restoran i brojne prateće službe. Projektom Modernizacija i dogradnja Terminala B planira se dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, najavljen je za posljednji kvartal ove godine, a vrijednost projekta je 38 miliona KM.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, su završene i rekonstrukcija sarajevskog aerodroma trebala bi početi krajem godine kako je i najavljeno.

Završene su tenderske procedure vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, osigurana je i urbanistička suglasnost nadležnog federalnog ministarstva, te  rušenje uskoro počinje. Već je počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u krugu aerodroma, u koje će biti smješteni dio zaposlenika, restoran i brojne prateće službe.

Planovi su primarno motivirani činjenicom da se objekti i resursi Aerodroma Sarajevo približavaju punom kapacitetu, te smo na vrijeme pokrenuli projekte koji će nam omogućiti stabilan i kontinuiran rast, uključujući dalje privlačenje novih avikompanija i uvođenje novih linija.

(Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo, 25.09.2017. )

Istinomjer će pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni...

Selma Ašćerić

The EC Questionnaire awaits another deadline

In the 2010 elections, several parties promised to secure the Questionnaire of the European Commission for BiH and deliver the answers during the term. The Questionnaire came in December 2016. Almost...

Tijana Cvjetićanin

Rek’o pa porek’o


Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Selma Ašćerić

Nedeljko Čubrilović, Predsjednik NSRS, ipak je poslao policiju “na narodne poslanike”

Istinomjer je u više navrata pisao o najburnijoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 13. septembra. Kršenje Poslovnika NSRS i zakona, te prekoračenje ovlasti, samo su neki od...

Selma Ašćerić