Sarajevski aerodrom će udvostručiti postojeće kapacitete

Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema riječima direktora Armina Kajmakovića, ove godine oborio je sve rekorde. Samo u prvih osam mjeseci ove godine, aerodromom je prošlo blizu 700.000 putnika, odnosno 14% više nego prethodne godine u istom periodu. Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa najavljeno je i proširenje aerodromskih kapaciteta.

Zbog toga ćemo stari Terminal A uskoro rušiti, zbog čega je već počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u koje će biti smješteni zaposlenici, restoran i brojne prateće službe. Projektom Modernizacija i dogradnja Terminala B planira se dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, najavljen je za posljednji kvartal ove godine, a vrijednost projekta je 38 miliona KM.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru, kada je rečeno da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem godine.

Planovi su primarno motivirani činjenicom da se objekti i resursi Aerodroma Sarajevo približavaju punom kapacitetu, te smo na vrijeme pokrenuli projekte koji će nam omogućiti stabilan i kontinuiran rast, uključujući dalje privlačenje novih avikompanija i uvođenje novih linija.

(Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo, 25.09.2017. )

Danas su počeli radovi na rušenju starog Terminala A, odnosno započela je rekonstrukcija sarajevskog aerodroma. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do kraja godine.

Istinomjer će pratiti realizaciju ovog projekta.

 

 

(Istinomjer.ba)

UN konvencija o pravima osoba sa invaliditetom u BiH samo je “mrtvo slovo na papiru”

U Bosni i Hercegovini prema rezultatima popisa stanovništa iz 2013. godine, baziranim na izjavama ispitanika, od ukupno...

Selma Ašćerić

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS je politički akt koji nema pravnu snagu

Ustavni sud Republike Srpske potvrdio je danas da...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Termo Blok 7 u TE Tuzla mogao bi se početi graditi naredne godine

Nakon mnogobrojnih obećanja skorog početka gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla koja su ostala neispunjena, ova priča konačno bi mogla dobiti svoj epilog s obzirom da je prije nekoliko dana potpisan...

Dalio Sijah