Sarajevski aerodrom će udvostručiti postojeće kapacitete

Međunarodni aerodrom Sarajevo prošle godine je oborio sve rekorde obzirom da je istim prošlo više putnika nego prethodnih godina. Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa najavljeno je proširenje aerodromskih kapaciteta. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici radova na proširenju i modernizaciji, sarajevski aerodrom bi do 2020. godine trebao biti u stanju opslužiti i do 2 miliona putnika godišnje.

Zbog toga ćemo stari Terminal A uskoro rušiti, zbog čega je već počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u koje će biti smješteni zaposlenici, restoran i brojne prateće službe. Projektom Modernizacija i dogradnja Terminala B planira se dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Proširenje bi trebalo osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, a sadašnja dužina Terminala sa 68 metara produžena na 110 metara.

Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

(Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković, 14.09.2017.)

Početak radova na realizaciji projekta Modernizacije i dogradnje Terminala B, odnosno proširenja sarajevskog aerodroma, bilo je najavljeno za posljednji kvartal 2017. godine. Tenderske procedure, vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, okončane su u septembru 2017.godine, kada je rečeno da se sve odvija po planu i da rekonstrukcija sarajevskog aerodroma počinje krajem 2017. godine. Radovi su započeli u decembru 2017. godine, kako je bilo i najavljeno.

Istinomjer je provjerio u kojoj fazi je realizacija projekta modernizacije i proširenja sarajevskog aerodroma čija je vrijednost oko 38 miliona KM.

Svi radovi na rušenju starog terminala A, a u sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su okončani.

Pripremni radovi na proširenju Terminala B su počeli krajem prošle godine, kako smo i najavljivali ranije. Radovi su počeli rušenjem starog Terminala A, na čijem je prostoru planirano proširenje Terminala B.

(Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o. Sarajevo,19.02.2018.)

Predviđeni rok za završetak svih radova i konačnu realizaciju projekta modernizacije Međunarodnog aerodroma Sarajevo je 24 mjeseci.

Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca. Njihov početak ovisit će o završetku tenderske procedure, odnosno hoće li biti žalbi od ponuđača, učesnika tendera. Procijenjena vrijednost te investicije je 40 milijuna konvertibilnih maraka.

(Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o. Sarajevo,19.02.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...


Unska pruga u fukciji od jula?

"Željeznice FBiH" najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać trebao bi biti uspostavljen od...