Sanirano klizište u Dolini heroja na Tjentištu

Nakon što je spomenik podignut u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, ali i spomen-kosturnicu koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini ugrozilo klizište, direktor Nacionalnog parka Sutjeska, Dejan Pavlović najavio je skori početak izrade projektne dokumentacije po kojoj bi se trebao realizirati plan sanacije klizišta.

Nakon obilnih padavina koje su početkom 2018. godine pogodile fočansku regiju, spomenik podignut u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu ali i spomen-kosturnicu koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini ugrozilo je klizište.

Ubrzo nakon toga, direktor Nacionalnog parka Sutjeska, Dejan Pavlović najavio je skori početak izrade projektne dokumentacije po kojoj bi se trebao realizirati plan sanacije klizišta:

Sigurno mjesec dana će potrajati izrada projektne dokumentacije, a poslije toga će se pristupiti izvođenju radova.

Dejan Pavlović, 11.02.2018.

Početkom jula ove godine, radovi vrijedni blizu dva miliona KM koji su se, u skladu sa najavama trebali realizovati u tri faze već su bili u toku, te su prema procjenama Pavlovića trebali biti završeni za 70 radnih dana:

Trenutno se odvozi zemlja s klizišta kako bi se radilo na promjeni kompletnog cjevovoda u podnožju spomenika. U prvoj fazi će biti riješen problem odvodnih cijevi i podzemnih voda, bit će zamijenjen kompletan drenažni sistem i cijeli plato ispred spomenika, kao i kompletan mermer. Potom slijede završni radovi, postavljanje stepenica i finalni radovi uređenja.

Dejan Pavlović, 04.07.2018.

Da je u Dolini heroja na Tjentištu završena sanacija klizišta koje se pokrenulo u februaru ove godine, potvrdio je jučer Pavlović, navodeći da je “ogromni krater ispod spomenika popunjen kamenim i zemljanim nasipom sa kompletnom drenažom podzemnih i nadzemnih voda, novim odvodima i cjevovodima i sa 15 šahtova na dubini od osam metara”.

Obzirom da je klizište koje se pojavilo u neposrednoj blizini spomenika podignutog u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci sanirano, Istinomjer obećanju direktora Nacionalnog parka Sutjeska, Dejanu Pavloviću daje ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...