RS nije ispunila sve obaveze iz Reformske agende

Predsjednik RS, Milorad Dodik, nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, izjavio je kako politička situacija u zemlji blokira provođenje reformi na koje se naša zemlja obavezala, te je kazao kako je RS ispunila sve obaveze u postavljenim rokovima.

RS je ispunila sve obaveze iz Reformske agende do ovog vremena. FBiH i državni nivo nisu i to nam pravi problem”

Milorad Dodik, Press nakon sastanka sa Čovićem, N1, Banja Luka, 14.03.2017.

Iako je RS jedno vrijeme bila lider u ispunjavanju stavki iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende za BiH, ova izjava ipak je daleko od realnosti. U svim oblastima na koje je podjeljen akcioni plan RS dosta mjera je ispunjeno ili se našlo u proceduri, ali postoje i one na čijem provođenju se nije radilo, a za koje je, suprotno Dodikovoj izjavi, postavljeni rok već prošao.

Tako na primjer, u oblasti javnih finansija još uvijek nije provedena mjera uvođenja trezorskog sistema poslovanja u zdravstveni sektor iako je ta mjera trebala biti provedena u oktobru 2015. godine. Vlada RS tek je u decembru prošle godine usvojila informaciju nadležne radne grupe o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja i javne zdravstvene ustanove u RS, te zadužila sve nadležne institucije da najkasnije do 28. februara 2017. godine preduzmu neophodne aktivnosti i izvrše izmjene i dopune akata kojim se obezbjeđuje uvođenje trezorskog poslovanja u zdravstvene ustanove. Prema posljednjim informacijama, trezorski sistem poslovanja se može očekivati tek od aprila ove godine. S obzirom da je od postavljenog roka do ove informacije prošlo više od godinu i pol dana, evidentno je da se akcioni plan ne provodi postavljenom dinamikom.

Također, Vlada RS je odredila i rok za normiranje mreža zdravstvenih ustanova do maja 2016. godine. Međutim,  Vlada je tek u maju započela aktivnosti na provođenju ove mjere iz Akcionog plana za provedbu Reformske agende.

U ovoj oblasti jedna mjera je i izbrisana iz akcionog plana, iako je također trebala biti provedena do oktobra 2015. godine. Radi se o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Poboljšanje poslovne klime jedna je od oblasti gdje je RS ostvarila dobar napredak, međutim ni tu rokovi nisu ispoštovani. Registar parafiskalnih nameta trebao je biti kreiran još u decembru 2015. godine, ali prema posljednjim informacijama on bi trebao biti uspostavljen od ovog mjeseca.

Jedna od mjera koja u ovoj oblasti nije provedena je “Jačanje nacionalne kontrole kvaliteta”, koje je trebalo biti završeno do kraja 2015. godine, ali još uvijek nije stvoren Pravni okvir za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita iako je ova mjera trebala biti završena u prošloj godini.

U oblasti tržišta rada još uvijek nije razdvojeno obavezno zdravstveno osiguranje od funkcije posredovanja u zapošljavanju, iako je ova mjera trebala biti provedena u periodu septembar – decembar 2015. godine.

Reforma javne uprave također je jedna od oblasti u kojoj su probijeni rokovi za provedbu mjera. Jedna od takvih je i uspostava sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti, te određivanje kriterijuma i testova kompetentnosti pri zapošljavanju državnih službenika.

Svakako treba napomenuti i da provođenje velikog broj mjera koje su se do sada našle u proceduri kasni u odnosu na zacrtanu dinamiku.

Dakle, iako je RS ostvarila značajan napredak u provedbi Reformske agende, ta dinamika je daleko od onoga što je u svojoj izjavi tvrdio Milorad Dodik. Stoga za svoju tvrdnju od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosiće 500 eura

Još uvijek aktuelni predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija izjavio je da će “prosječna plata u Republici Srpskoj već polovinom naredne godine iznositi 500...Dodik u sljedećem nastavku Istjerivača duhova

U skladu sa preliminarnim rezultatima za utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik dobit će svoj kabinet u Sarajevu na adresi Maršala Tita br. 16. No, prije nego...