RS: Nezaposlenim porodiljama “minimalac” u 2018.

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović u više navrata je ponovila da će Vlada RS nastojati da u narednoj godini građanima/kama Republike Srpske obezbijedi bolji život. Tako su za ovu, izbornu godinu, najavljena povećanja penzija, najnižih plata, a u obećanjima nisu izostavljene ni nezaposlene porodilje kojima je Vlada RS obećala, a NSRS “izglasala” minimalac.

Vlada Srpske će od naredne godine uvesti naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, a to znači da će sve nezaposlene porodilje primati 405 KM mjesečno, i to 12 mjeseci za prvo i drugo, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

(Željka Cvijanović, 11.09.2017.)

Premijerka Cvijanović tvrdi da bi se naknade i ranije uredno isplaćivale da nije bilo “blokada iz Sarajeva” i da će ove godine Vlada RS obezbijediti novac za ovu namjenu.

Ja sam rekla da će nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu u visini najniže plate, prema tome, to već implicira da će se povećati i najniža plata. (…) Vrlo brzo.

(Željka Cvijanović, 08.10.2017.)

Narodna skupština Republike Srpske je krajem 2017. godine, na 25. posebnoj sjednici usvojila Zakon o dječijoj zaštiti, kojim se uvodi pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje u iznosu 405 KM u trajanju 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci.

Poslanici su usvojili amandman na ovaj Zakon u kom se precizira da pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu prije rođenja djeteta i da je nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta, kao i majka koja je strani državljanin sa stalnim ili privremenim mjestom boravka u Republici takođe nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta.

(Saopštenje NSRS, 13.12.2017.)

Materinski dodatak u RS još uvijek nije počeo da se isplaćuje. Iz Udruženja „Četiri plus“ Republike Srpske, koji su ujedno bili i inicijatori amandmana na Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti, koji se našao na dnevnom redu 25. posebne sjednice NSRS, za Istinomjer je rečeno kako očekuju skoru isplatu obećanog “minimalca”.

I dok je premijerka optimistična i smatra da je stanje u budžetu RS znatno bolje, opozicija u RS-u ovo obećanje smatra nerealnim, tvrdeći da budžet RS, uz već nagomilana dugovanja i postojeće obaveze iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja to neće moći podnijeti.

Za sada Vlada RS, na čelu sa premijerkom Cvijanović dobija ocjenu radi se na tome. Za konačnu ocjenu ovog obećanja Istinomjer će sačekati i prve isplate materinskog dodatka.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...