Republika Srpska: Poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima/cama biće kažnjeni

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija ali i raznih socijalnih davanja. Kako sada stvari stoje poslodavci u RS, koji ne povećaju platu radnicima/cama, ovu izbornu godinu mogli bi pamtiti i po plaćenim kaznama.

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija rekao je da će “poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima” na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biti kažnjeni.

Povećanja po osnovu ličnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na platu iz jula, prijava neće biti evidentirana u Poreskoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen.

(Zoran Tegeltija, 16.07.2018.)

Predviđene kazne za pravna lica kreću se od 3.000 do 9.000 KM, a za odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM. Također, ministar Tegeltija je napomenuo i da su kazne propisane i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu RS. U slučaju da poslodavac pravovremeno ne izmijeni ugovor o radu, tako što će povećati platu za iznos poreza, pravno lice može biti kažnjeno od 2.000 do 12.000 KM.

Istinomjer će pratiti da li će se ovo obećanje ministra Tegeltije dosljedno provoditi i kakve će rezultate po pitanju obećanog, u narednih par mjeseci, ostvariti Porezna uprava RS.

 

(Istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...