Republika Srpska: Poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima/cama biće kažnjeni

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija ali i raznih socijalnih davanja. Kako sada stvari stoje poslodavci u RS, koji ne povećaju platu radnicima/cama, ovu izbornu godinu mogli bi pamtiti i po plaćenim kaznama.

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija rekao je da će “poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima” na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biti kažnjeni.

Povećanja po osnovu ličnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na platu iz jula, prijava neće biti evidentirana u Poreskoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen.

(Zoran Tegeltija, 16.07.2018.)

Predviđene kazne za pravna lica kreću se od 3.000 do 9.000 KM, a za odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM. Također, ministar Tegeltija je napomenuo i da su kazne propisane i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu RS. U slučaju da poslodavac pravovremeno ne izmijeni ugovor o radu, tako što će povećati platu za iznos poreza, pravno lice može biti kažnjeno od 2.000 do 12.000 KM.

Istinomjer će pratiti da li će se ovo obećanje ministra Tegeltije dosljedno provoditi i kakve će rezultate po pitanju obećanog, u narednih par mjeseci, ostvariti Porezna uprava RS.

 

(Istinomjer.ba)

Narod i Pravda: Prvi koraci u Skupštini KS biće…

Nedavno formirana politička partija Narod i Pravda, na čijem čelu je bivši premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković...

Za Dodika, Ustav BiH nije uvijek bio “neprikosnoven dokument”

Nije bilo tako davno kada se upravo Dodik nije pridržavao Ustava BiH, koji tako za njega nije bio uvijek, kako kaže, neprikosnoven dokument. Očekujući da, kako kaže, “kolektivno rukovodstvo...

Šta nam obećavaju budući predsjednici?

U skladu sa preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, članovi Predsjedništva BiH trebali bi biti Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. I dok...