Registar boraca u Federaciji BiH od Nove godine

Registar boraca u Federaciji BiH bit će uspostavljen prvog januara 2018. godine. Tako je najavio federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Bukvarević je u intervjuu za portal Radio Sarajevo rekao da je resorno ministarstvo time spremno odgovoriti na jedan od tri glavna zahtjeva boraca koji protestuju ispred zgrade Vlade FBiH. Kako kaže ministar Bukvarević, predložene izmjene zakona koje će omogućiti uspostavljanje registra već su usvojene:

U oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojene su predložene izmjene i sada čekamo na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.  Paralelno s tim formirali smo u okviru našeg ministarstva i Radnu grupu koja će izvršiti objedinjavanje, analizu i pripremiti za objavljivanje već raspoložive podatke potrebne za Registar pripadnika oružanih snaga i Registar korisnika prava, a koji se nalaze u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, u općinama, te u jedinstvenoj bazi podataka korisnika prava kojom raspolaže ovo Ministarstvo.

Salko Bukvarević (13. novembar 2017.)

Svrha registra boraca bi bila lakše vođenje evidencije o korisnicima boračkih nadoknada, te bi, uz to što bi omogućio dobijanje naknada osobama koje do sada nisu koristile pomoć namijenjenu ovoj populaciji, također pomogao u smanjenju broja onih koji koriste višestruke naknade za svoje učešće u ratu u BiH.

Istinomjer će pratiti uspostavljanje registra boraca u FBiH do prvog januara, te ocijeniti istinitost ove izjave ministra Bukvarevića.

(Istinomjer.ba)

 

U 2018. će biti zamijenjen dotrajali kosi lift na Ciglanama

Sudeći prema jučerašnjim najavama, općina Centar, u saradnji sa ministarstvom saobraćaja KS i KJKP GRAS, uskoro bi...

Selma Ašćerić

Građani/ke općine Stari grad dobit će prevoz “kakav zaslužuju”

Građani/ke sarajevske općine Stari grad koji žive u padinskim predjelima, godinama muku muče sa gradskim prevozom. KJKP Gras ni u ovom djelu grada ne zadovoljava potrebe korisnika/ca kada su u...

Selma Ašćerić

Aleksandar Brezar

Selma Ašćerić

Ponovo rasprava o spornom imenu OŠ “Mustafa Busuladžić”

Kako je Osnovna škola “Mustafa Busuladžić” ponovo završila u medijima nakon protestne note Izraela ovoj školskoj ustanovi radi njenog imena, te odgovora škole u kojem se prije svega bavilo vanjskom...

Aleksandar Brezar