Razlozi neusvajanje Budžeta: Čovićev božićni prijem i nazivi javnih preduzeća

Parlamenti BiH i FBiH još uvijek nisu razmatrali budžete za 2018. godinu. Nakon što su brojni poslanici iz ovih parlamenata optužili HDZ za blokadu istih, o ovoj temi se oglasio i lider ove stranke Dragan Čović.

HDZ je upravo preko svojih resornih ministara predložila proračune i kako neko može kazati da HDZ nešto koči.”

Dragan Čović, 11.01.2017.

Prijedlog zakona o budžetu BiH našao se na dnevnom redu 55. sjednice Zastupničkog doma PSBiH koja je prekinuta 21. decembra tokom rasprave na drugoj tački, a koja se odnosila na prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je predložio klub poslanika HDZ-a.

Odluku o prekidu ove sjednice donijela je predsjedavajuća Borjana Krišto, koja je prekid opravdala ranijim dogovorom da će sjednica biti okončana do božićnog prijema koji organizuje hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović. Pomenuti prijem održan je u 16:30 istog dana. Budžet BiH trebao bi biti razmatran na nastavku prekinute sjednice koji je zakazan za 17. januar.

Sa druge strane, Budžet FBiH našao se pred zastupnicima Predstavničkog doma FBiH na vanrednoj sjednici održanoj 28. decembra. I ova sjednica je prekinuta bez da se na njoj razmatrao budžet za 2018. godinu, koji i nije mogao biti razmatran zbog nedolaska poslanika HDZ-a. Svoje razloge nedolaska na sjednicu poslanici HDZ-a naveli su u saopštenju koje su izdali tog dana.

Cijeneći kako je 24. vanredna sjednica, zakazana za 28. decembar bez konsultacija i saglasnosti s dopredsjedavajućim Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tokom 26. redovne sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi uticale na normaliziranje odnosa između koalicionih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice.”

Iz saopćenja poslanika HDZ-a, 28.12.2017.

Podsjećamo, radilo se o inicijativi SDP-a BiH da se brišu nazivi “hrvatski” i “Herceg Bosna” iz naziva nekoliko javnih preduzeća. Uvrštavanje ovog prijedloga na dnevni red sjednice podržalo je 58 zastupnika, uključujući SDA i SBB, a nakon toga poslanici HDZ-a su napustili zasjedanje.

Dakle, pošto je sjednica PD PS BiH prekinuta od strane predsjedavajuće koja dolazi iz njegove stranke i to zbog božićnog prijema kojeg je organizovao sam Čović, dok Budžet FBiH nije razmatran upravo zbog nedolaska poslanika HDZ-a na sjednicu Parlamenta FBiH, izjavu Dragana Čovića možemo ocijeniti kao nedosljednu.

Bez obzira na činjenicu da su upravo HDZ-ovi ministri predložili budžete, iz svega navedenog jasno se vidi koji su bili razlozi njihovog nerazmatranja i konačnog neusvajanja.

(istinomjer.ba)

Nakon Dodika i Ivanić se “pere” oko postrojavanja Trećeg puka

I ove godine svjedoci smo još jedne reprize proslave 9. januara, Dana Republike Srpske, ali sa malo izmjenjenim...

Šta su nam obećali za 2018. godinu

Protekla godina, prema najavama najviših državnih i entitetskih zvaničnika trebala je biti ona u kojoj će BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU, aktivirati MAP za članstvo u NATO-u, ali i...SNSD: Nešto ću ti reći ako nisi ljut…

Na sinoćnjoj burnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, na kojoj je usvojen set Zakona o akcizama, ponovo smo bili svjedoci nedosljednog stava i odnosa poslanika SNSD-a prema predsjedavajućem...