Radončić predložio zabranu učešća bh. građana u paravojnim formacijama

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Na upit predsjedavajuće Komisije šta će Ministarstvo sigurnosti BiH i druge sigurnosne agencije poduzeti onoga trenutka kada se 340 bh. državljana vrati sa ratišta Sirije, Iraka i drugih kriznih područja, Radončić je odgovorio:

„Ministarstvo sigurnosti BiH se ne miješa u operativni rad policije, ali ću se zalagati da se zakonom zabrani učešće građana BiH u vojnim akcijama u stranim zemljama“, potcrtao je Radončić.

(Dnevni avaz, 26.08.2013.)

Komentar:

U posljednje vrijeme u BiH veoma aktuelna je priča o odlascima bh. državljana na strana ratišta, a gotovo svakodnevno možemo pronaći vijesti o novim pogibijama naših građana u Siriji, Iraku i drugim kriznim područjima, gdje su uključeni u paravojne formacije. S obzirom na tu činjenicu, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, najavio je krajem augusta da će se zalagati da se učešće u vojnim akcijama na strani paravojnih ili parapolicijskih formacija zabrani zakonom.

Tako je i u Predstavničkom domu PS BiH, od strane Mirsada Džuguma, poslanika SBB-a, krajem oktobra predložena dopuna Krivičnog zakona BiH kojim bi se omogućila ovakva zabrana. Prijedlog je u drugom čitanju usvojen u Predstavničkom domu na sjednici održanoj 30. decembra 2013. godine, a očekuje se da bi on uskoro mogao biti usvojen i u Domu naroda državnog parlamenta.

Kako je prijedlog ovog zakona zaista došao u parlamentarnu proceduru, što je najavio i Radončić, može se zaključiti da je njegovo obećanje ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...