Radončić predložio zabranu učešća bh. građana u paravojnim formacijama

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Na upit predsjedavajuće Komisije šta će Ministarstvo sigurnosti BiH i druge sigurnosne agencije poduzeti onoga trenutka kada se 340 bh. državljana vrati sa ratišta Sirije, Iraka i drugih kriznih područja, Radončić je odgovorio:

„Ministarstvo sigurnosti BiH se ne miješa u operativni rad policije, ali ću se zalagati da se zakonom zabrani učešće građana BiH u vojnim akcijama u stranim zemljama“, potcrtao je Radončić.

(Dnevni avaz, 26.08.2013.)

Komentar:

U posljednje vrijeme u BiH veoma aktuelna je priča o odlascima bh. državljana na strana ratišta, a gotovo svakodnevno možemo pronaći vijesti o novim pogibijama naših građana u Siriji, Iraku i drugim kriznim područjima, gdje su uključeni u paravojne formacije. S obzirom na tu činjenicu, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, najavio je krajem augusta da će se zalagati da se učešće u vojnim akcijama na strani paravojnih ili parapolicijskih formacija zabrani zakonom.

Tako je i u Predstavničkom domu PS BiH, od strane Mirsada Džuguma, poslanika SBB-a, krajem oktobra predložena dopuna Krivičnog zakona BiH kojim bi se omogućila ovakva zabrana. Prijedlog je u drugom čitanju usvojen u Predstavničkom domu na sjednici održanoj 30. decembra 2013. godine, a očekuje se da bi on uskoro mogao biti usvojen i u Domu naroda državnog parlamenta.

Kako je prijedlog ovog zakona zaista došao u parlamentarnu proceduru, što je najavio i Radončić, može se zaključiti da je njegovo obećanje ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od...

Sjednica Narodne skupštine RS bez Adama Šukala

Poslanik Adam Šukalo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 03.07.2018. godine na kojoj se između ostalog raspravljalo o “izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne...BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH vode intenzivne, završne pregovore,...