Provedba rezultata izbora 2018. godine mogla bi doći u pitanje

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, Božo Ljubić dao je komentar u vezi sa održavanjem narednih Opštih izbora u BiH, koji bi trebali biti održani u oktobru 2018. godine, te je ustvrdio kako u slučaju neusvajanja izmjena Izbornog zakona, odnosno implementacije Odluke Ustavnog suda BiH, neće biti moguće provesti izborne rezultate.   

Izbori bi se mogli raspisati i bez promjena zakona, ali se ne bi mogli implementirati rezultati. Odgovornost bošnjačkih stranka je da dođu do rješenja u dogovoru s hrvatskim strankama da bi se mogla uspostaviti vlast. To ne može biti kraj stabilizacije BiH.”

Božo Ljubić, 10.01.2018.

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) već ranije su naveli kako će se izbori održati u oktobru ove godine u skladu sa zakonom, dok za Istinomjer nisu željeli davati dodatne komentare o implementaciji rezultata.

Prema trenutnim zakonskim rješenjima, Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra 2018. godine.”

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, 07.12.2017.

Podsjećamo, Ustavni Sud BiH je Odlukom od 01.12.2016. godine, a po apelaciji koju je podnio Božo Ljubić, izvan važenja stavio odredbe Izbornog zakona koje se odnose izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko se ova odluka ne provede u pitanje bi mogla doći i provedba rezultata narednih Opštih izbora u BiH. To smatra i predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član CIK-a, Vehid Šehić.

CIK će na osnovu Izbornog zakona kojim je određeno da se Opšti izbori održavaju u prvoj nedjelji mjeseca oktobra, donijeti odluku o održavanju izbora. S obzirom da još uvijek nije implementirana Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, upitna je implementacija izbornih rezultata na izborima 2018. godine. Naime, ovom Odlukom dva člana izbornog zakona nisu u skladu sa Ustavom, a posebno treba imati u vidu član 20.16 u kojem su tačke od a do j stavljene van snage, a upravo one određuju broj delegate iz svakog kantona za Dom naroda FBiH.”

Vehid Šehić, 10.01.2018.

Ustavni sud BiH zaključio je da odredba Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20, Prelazne i završne odredbe člana 20.16 A stav 2. tač a-j. Izbornog zakona nisu u skladu sa članom I/2 Ustava Bosne i Hercegovine, zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstititutivnog naroda koje predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno principu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Odluka Ustavnog suda BiH (U-23/14), 01.12.2016.

Ova Odluka na snagu je stupila u julu prošle godine, pa će tako ukoliko se ona ne implementira, odnosno ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH do raspisivanja izbora, biti teško provesti njihove rezultate pa tako možemo zaključiti kako je u ovom slučaju Božo Ljubić govorio istinu.

(istinomjer.ba)

Petrić po drugi put u jednom mandatu predsjednik CIK-a

Ubrzo nakon imenovanja Petrića, reagovao je njegov kolega, također član CIK-a, Novak Božičković koji je najavio da će...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...RS: Jedino su korisnici najvećih penzija osjetili povećanje, a njih je najmanje

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj Skupštini RS, Miroslav Brčkalo komentirajući odluku Vlade RS o povećanju penzija u ovom entitetu iznio je tačnu konstataciju da se povećanje od preko 20% odnosi...