Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150 asistenata na fakultete Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Resorni ministar Elvir Kazazović još u septembru prošle godine najavio je nova zapošljavanja na UNSA. Sudeći prema dosadašnjim aktivnostima, u narednoj akademskoj godini, najbolji studenti imat će priliku da se zaposle kao asistenti na nekom od sarajevskih fakulteta.

Očekujemo da će se za godinu dana desiti reforma UNSA što će omogućiti da se bolje rangira. Nadamo se da ćemo putem Zavoda za zapošljavanje uspjeti uposliti između 100 i 150 asistenata, a Vlada KS bi odluku o tome trebala donijeti do kraja septembra.

(Elvir Kazazović, 16.09.2017.)

Donošenje odluke uslijedilo je nešto kasnije. Vlada KS je početkom februara dala tek prvi nagovještaj da bi se obećanje o zapošljavanju asistenata uskoro moglo realizovati.

Univerzitet u Sarajevu zaposlit će 150 asistenata zbog izraženog nedostatka mlađeg akademskog kadra. Također u ovoj godini planirani su brojni radovi na infrastrukturi i poboljšanju sistema s ciljem unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

(Saopštenje Vlade KS, 09.02.2018)

Univerzitet u Sarajevu uradio je projektni prijedlog zapošljavanja asistenata, te isti dostavio Vladi Kantona Sarajevo, koja je nakon toga usvojila prijedlog finansiranja provedbe Programa sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete “150+”. Projektom zapošljavanja obuhvaćeni su najbolji studenti UNSA, a rektor UNSA, Rifat Škrijelj prilikom predaje projektnih dokumenata Vladi izjavio je da je ovo “nakon dvanaest godina najveće zapošljavanje asistenata na Univerzitetu u Sarajevu.”

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Vlada KS je na 122. redovnoj sjednici, održanoj 19.04.2018. godine, usvojila listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“.

Program je sada spreman i provedba istog biće koordinisana od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Služba za zapošljavanje KS će fakultetima koji su obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plate i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 2.340.000 KM.

Prema provedenoj proceduri, na javni poziv raspisan krajem januara ove godine s ciljem implementacije pomenutog programa prijavilo se 29 poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem asistenata. Od ovog broja njih 28 je ispunilo tražene kriterije, a samo jedan prijavljeni poslodavac nije.

(Saopštenje Vlade KS, 20.04.2018.)

Za dosadašnju realizaciju projekta „150+“ Vlada KS i resorno ministarstvo dobijaju ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će najbolji studenti UNSA, odnosno njih 150 u predstojećoj akademskoj godini dobiti priliku za zaposlenje na pozicijama asistenata.

 

(Istinomjer.ba)

Kantonalna televizija TVSA uskoro dobija tumača znakovnog jezika

Nakon nedavno održanog sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija...

Predsjednička pomilovanja u entitetima

Rekorderi po broju pomilovanja u Federaciji BiH su Vladimir Šoljić i Ejup Ganić. Kada su u pitanju pomilovanja u Republici Srpskoj, najdarežljiviji su bili Mirko Šarović i Dragan Čavić. Živko Budimir...


I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Početkom maja ove godine,...