Privodi se kraju dovođenje prirodnog gasa u sarajevska naselja Kromolj i Nahorevska brda

Sanacija, rekonstrukcija i izgradnja gasne mreže na područiju Općine Centar predviđena je  Strategijom razvoja Općine Centar Sarajevo za period 2016.-2022. godina. Realizaciju projekta gasifikacije sarajevskih naselja Kromolj, Slatina, Poljine i Nahorevska brda Općina Centar Sarajevo započela je 2016. godine. Do sada su realizovane prva i druga faza gasifikacije, u okviru kojih je položeno oko  4.120 metara distributivnog cjevovoda.

Ovim projektom predviđeno je proširenje gasne infrastrukture i dovođenje prirodnog gasa do što većeg broja domova na području ove općine. Završetak treće faze ovog projekta očekuje se do kraja juna, a potpisan je i ugovor za realizaciju četvrte faze proširenje gasne infrastrukture.

Sa ovim projektom u 200 domova na Kromolju će biti uveden prirodni gas. Na ovome se nećemo zaustaviti, a u narednom periodu planiramo gas dovesti do Nahorevskih brda, što je veoma značajan iskorak kada je u pitanju gasna infrastruktura. Očekujemo da će realizacijom ovog projekta stanovnici okolnih naselja biti zadovoljni. Lokalna zajednica i postoji kako bi osluškivala potrebe stanovnika i uvažavala njihove zahtjeve, a jedan od njih bio je upravo gasifikacija.

(Nedžad Ajnadžić, 07.08.2017.)

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ 9. maja potpisali su ugovor o realizaciji treće i četvrte faze gasifikacije naselja Kromolj i Nahorevskih brda.

U trećoj fazi je planiran nastavak gasifikacije i priključenje na distributivnu mrežu u Vogošći, dok četvrta faza projekta podrazumijeva polaganje cijevi distributivne mreže za naselje Nahorevska brda.

(Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, 09.05.2018.)

Vrijednost treće i četvrte faze projekta je 406.230 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.

Tokom izvođenja radova na polaganju distributivnog cjevovoda gasa treće faze planirano je polaganje oko 1.350 metra, dok će u četvrtoj fazi prema Nahorevskim brdima biti položeno oko 2.500 metara nove distributivne gasne mreže. Spojit ćemo gasne mreže općina Centar i Vogošća čime ćemo poboljšati snabdijevanje ovih naselja prirodnim gasom, koji je najrentabilniji i ekološki najbolje rješenje za zagrijavanje domaćinstava. Završetak treće faze ovog projekta planiramo okončati u narednih 30 radnih dana. Do sada smo izgradili oko 4.120 metara nove mreže u prve dvije faze ovog projekta, čime je omogućeno priključenje budućih kupaca na ovom području.

(Ibrahim Karahodžić, izvršni direktor distribucije KJKP „Sarajevogas“, 09.05.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju projekta gasifikacije na području Općine Centar i da li će treća faza ovog projekta biti realizovana u roku od 30 radnih dana kako je najavljeno. Za sada Općina Centar i načelnik Ajnadžić dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Počelo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske"...

Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju...Nadležnosti i rad pravosudnih organa u BiH nepoznanica za Milorada Dodika

U jednom od poslijednjih intervjua, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik iznio je nekoliko netačnih konstatacija, a s ciljem prebacivanja odgovornosti i širenjem dezinformacija. Ovakvi navodi,...