Obmanjivanje javnosti: Premijerka o cijenama struje u RS i okolini

Cijene električne energije u Republici Srpskoj su već neko vrijeme tema u fokusu javnosti. Vlast smatra da su niske cijene električne energije jedna od najvažnijih prednosti RS-a u odnosu na region, a niske cijene električne energije bi, prema planovima vlasti trebale da odigraju jednu od ključnih uloga u privlačenju investitora u Republiku Srpsku. No, iako je struja u RS-u zaista jeftina, stvari uopće nisu toliko blistave po obične građane/ke kada se uporede sa drugim zemljama ili entitetima.

featPremijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, pričajući o cijenama električne energije, nedavno je izjavila sljedeće:

“Kad je riječ o cijeni električne energije za domaćinstva, i tu je cijena bila znatno niža u odnosu na regiju, i to za 67 odsto niža od Hrvatske, 40 odsto niža od Crne Gore, za 15 odsto, odnosno 23 odsto niža od FBiH, zavisno da li je riječ o ‘Elektroprivredi BiH’ ili ‘Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne’. Jedino je u Srbiji cijena struje za domaćinstva bila niža i to za tri odsto, ali je zato bila za četiri odsto viša za industriju”

(Srna/Nezavisne novine, 1.4.2015. godine)

Istinomjer je uporedio cijene električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima u elektroprivredama spomenutim u izjavi. Pa, krenimo redom.

Ukoliko u Republici Srpskoj domaćinstvo u zimskom obračunskom periodu potroši 100 kWh električne energije u “jeftinoj” i 100 kWh energije u “skupoj” tarifi, morat će platiti 37,61 KM, dok, ako istu količinu energije potroši u ljetnom obračunskom periodu, račun će iznositi 29,01 KM. Budući da obračunski periodi traju jednako (po 6 mjeseci), može se uzeti da je prosječan iznos računa 33,31 KM. Pogledajmo situaciju u ostalim elektrodistribucijama.

U Elektroprivredi BiH, za isti iznos električne energije građani moraju platiti 35,37 KM, što iznosi 6, a ne 15 posto više. U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne, domaćinstvo bi platilo 39,13 KM, što je 17, a ne 23 odsto viša cijena. Premijerka nije dobro sračunala procente ni što se tiče drugih zemalja u regionu, pa bi tako u Srbiji račun iznosio 1331,5 dinara ili 21,71 KM, što je za čak 34,8 odsto niža cijena nego u Republici Srpskoj.

Cijene električne energije u Hrvatskoj i Crnoj Gori jesu najviše u regionu, ali razlika između ovih zemalja i Republike Srpske ipak nije tolika koliko misli premijerka Cvijanović. Naime, u Crnoj Gori bi za navedenu potrošnju račun iznosio 22,72 eura ili 44,44 KM, što znači da je struja u Republici Srpskoj jeftinija za 33% u odnosu na Crnu Goru, a ne za 40% kako je to premijerka tvrdila. U Hrvatskoj bi domaćinstvo dobilo račun u iznosu od 189,26 kuna ili 48,5 KM, što je za 45,6%, a ne za 67% više.

struja fi copy

Ukoliko se u obzir uzme odnos prosječnih mjesečnih plata i računa za struju, pokazat će se da premijerka ima još manje razloga za hvalisanje. Naime, prosječna mjesečna plata u Republici Srpskoj za januar 2015. godine je iznosila 812 KM, što znači da je račun za električnu energiju za jedan mjesec iznosio 4,1% prosječne plate. Izračun za RS, a i za ostale regije je rađen za mjesečnu potrošnju od ukupno 200 kWh, u realnosti je ta potrošnja obično veća. U Federaciji BiH je prosječna januarska plaća iznosila 834 KM, što znači da je račun za električnu energiju iznosio 4,2% plate (za Elektroprivredu BiH) ili 4,6% plate (Elektroprivreda Herceg Bosne). Prosječna plata za januar 2015. godine u Srbiji je iznosila 39.285 dinara (645,84 KM), što znači da račun za struju u Srbiji iznosi tek 2,7% mjesečne plate. U Hrvatskoj je prosječna plaća za januar 2015. iznosila 5.656 kuna (1.457,51 KM), tako da je mjesečni račun za električnu energiju 3,3% prosječne plate, dok je u Crnoj Gori prosječna plata za januar bila 731 euro (1.432,26 KM), te je mjesečni račun za električnu energiju tek 3,1% prosječne mjesečne plate.

Dakle, iako je cijena struje u Republici Srpskoj među najnižim u regionu, činjenice pokazuju da je premijerka dala netačne podatke o tome koliko je struja u RS jeftinija. Ovo se pogotovo vidi ukoliko pogledamo i mjesečne plate u krajevima sa kojima se poredi RS, gdje se pokazuje da je RS u neznatnoj prednosti jedino u odnosu na Federaciju BiH (0,1 ili 0,5%, u zavisnosti od pružatelja usluga). Zbog svega napisanog, premijerka Cvijanović dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...