HDZ 1990: Izgradnja jedinstvenog ekonomskog prostora

| Partija: | Oblast:

Naglasak na mjere ekonomske politike podrazumijeva uspostavu ekonomskog rasta i razvoja gospodarstva u BiH.
To su mjere iz nadležnosti djelokruga rada izvršnih vlasti svih razina, sa naglaskom na: • Mjere za izgradnju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Napomene

U mandatu 2010. – 2014. godine nisu postignuti nikakvi značajni rezultati u pogledu ekonomskog rasta i razvoja gospodarstva. Većina makroekonomskih parametara pokazuje stagnaciju, nazadovanje, ili, u rijetkim slučajevima, vrlo ograničen napredak. Nije bilo napretka ni u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora, što je naglašeno i u godišnjim izvještajima Evropske komisije o napretku BiH.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2011. godinu zaključeno je da treba poduzetivelike korake kako bi se postigao potpuno funkcionalan jedinstveni ekonomski prostor, te da su potrebnedodatne mjere kako bi se zakonski okvir uskladio sa acquis-em, osiguralousklađivanje u cijeloj državi i stvorio jedinstveni ekonomski prostor. U Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2012. godinu data je slična ocjena, uz napomenu da je stvaranje jedinstvenog ekonomskogprostora u državi ključni prioritet Evropskog partnerstva. U Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu zaključeno je da u stvaranjujedinstvenog ekonomskog prostora u državi nije ostvaren napredak, te da funkcionisanju tržišnih mehanizama i dalje šteti veliki vladin sektor, kojeg karakteriše niskaefikasnost potrošnje i veliko uplitanje u privredu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi