Poziv roditeljima u KS da se izjasne zbog čega su odbili imunizaciju djece

U posljednje vrijeme često svjedočimo raznim pozivima na imunizaciju i zabrinjavajućim statistikama koje govore da je obuhvat vakcinisane djece u cijeloj BiH, u posljednjih pet godina, u drastičnom padu, te je o tim problemima i njihovim posljedicama Istinomjer već pisao. Zbog sve češćih epidemija zaraznih bolesti, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove u martu ove godine najavljeno je da će u Federaciji BiH, u narednom periodu, biti “pojačana akcija” protiv, sve većeg broja, roditelja koji odbijaju vakcinisati svoju djecu. 

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, u martu ove godine, održali su sastanak sa kantonalnim inspektorima o temi (ne)vakcinisanje djece, nakon čega je donesen zaključak da se “prije svega mora intenzivno raditi na edukaciji roditelja i staratelja u vezi sa vakcinama” te da će se, kao krajnja mjera, primjenjivati i novčane sankcije. Tada je najavljeno i da će u narednom periodu biti “pojačana akcija” protiv, sve većeg broja, roditelja koji odbijaju vakcinisati svoju djecu. 

Inspektori najprije moraju dobiti materijalni dokaz da je roditelj ili staratelj odbio da vakciniše dijete. Nakon toga se roditelj treba izjasniti zbog čega dijete nije vakcinisano i da li za to postoji neki opravdan razlog. Ukoliko ne postoji, onda se može primijeniti i ta krajnja, nepopularna mjera, a to je novčano kažnjavanje.

Šta znači nekome izreći novčanu kaznu? Roditelj tu kaznu može platiti i onda opet reći da neće vakcinisati dijete. I šta smo onda dobili s tim? Smatram da je mnogo važnije da roditelji dobiju kontinuiranu edukaciju i sve potrebne informacije o vakcinama koje dijete treba primiti.

(Nijaz Uzunović, glavni federalni zdravstveni inspektor, 23.03.2018.)

U oba bh. entiteta Zakonima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnicima o imunizaciji propisana je obaveza sistematske imunizacije djece i omladine određenog uzrasta. Obzirom da je zakonima predviđeno i novčano kažnjavanje roditelja koji odbijaju imunizaciju, zdravstveni inspektori Republike Srpske su, početkom aprila ove godine, podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu. Kako sada stvari stoje praksa pozivanja roditelja na odgovornost, i novčano kažnjavanje, mogla bi zaživjeti i Federaciji BiH.

Kantonalni sanitarni inspektori, u saradnji sa domovima zdravlja KS koji su zdravstvenoj inspekciji dostavili podatke o nevakcinisanoj djeci, počeli su roditeljima upućivati pozive da se izjasne zbog čega nisu vakcinisali djecu. U pozivu se navodi da roditelji trebaju doći u službene prostorije inspektorata i izjasniti se “zbog čega su odbili imunizaciju” svog djeteta. U pozivu se navodi kako je KUIP KS podatke o nepotpunoj vakcinaciji djece dobio od JU Dom zdravlja KS, te da je potrebno da se izjasne o tome jer će protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nakon što je JU DZKS-a izvršio naložene mjere na način i u roku koji su određeni rješenjem, nadležni inspektorat KUIP-a je dobio prve potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu sredinom juna 2018. godine. Do danas je ukupno primljeno 15 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu djece čiji roditelji odbijaju vakcinaciju, a najveći broj potvrda dostavljen je iz DZ Novi Grad. Na osnovu dobijenih potvrda iz domova zdravlja inspektori su po službenoj dužnosti dostavili pozive roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima nepoštivanja zakonske obaveze vakcinisanja djece, nakon ćega će se poduzeti mjere u skladu sa zakonom. Do sada su se svi pozvani roditelji odazvali pozivu inspektora i izjasnili da odbijaju vakcinaciju djeteta radi bojazni od eventualnih posljedica vakcine.

(Vildane Brdarić, portparol Kantonalne uprava za inspekcijske poslove, 11.07.2018.)

Iako je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, koji je stupio na snagu 2005. godine, predviđeno kažnjavanje roditelja koji odbijaju imunizaciju, ova odredba, po svemu sudeći, tek će početi dosljedno da se primjenjuje. Prikupljanje materijalnih dokaza da roditelji ili staratelji odbijaju da vakcinišu djecu je započelo, odnosno načinjen je prvi, od nekoliko najavljenih koraka, zbog čega Federalna i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS dobijaju ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će se najavljene mjere provoditi, da li će i ostale kantonalne inspekcije slijediti primjer KS, te kako će sve navedeno uticati na broj (ne)vakcinisane djece.

 

(Istinomjer.ba)

“Zloupotreba u predizbornoj kampanji” krivac za neaktiviranje MAP-a?

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti...

Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...


Nema MAP-a ni na mapi

Proteklih 7 godina svjedočili smo mnogim neispunjenih obećanja i promašenih rokova kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo BiH u NATO. Od svih bh. zvaničnika, član Predsjedništva BiH, Bakir...