Povećanje prihoda uposlenima u obrazovanju KS nije presedan

Početkom sedmice, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je veće plate i bolji status radnika u obrazovanju. Kako je rekao Konaković, Kanton Sarajevo je spreman poboljšati uslove rada i položaj osoba uposlenih u predškolskom odgoju i osnovnom odgoju i obrazovanju u ovom kantonu.

Jednom smo korigovali osnovicu, u narednom periodu planiramo još jedno povećanje osnovice i koeficijenata. Spremni smo znatno popraviti poziciju svih ljudi koji rade u sektoru obrazovanja. Spremni smo napraviti jedan presedan koji dosad nije napravljen.

Elmedin Konaković (20.10.2017.)

Međutim, postavlja se pitanje da li je zaista korekcija osnovice i povećanje koeficijenata presedan koji će po prvi put učiniti Vlada KS na čelu sa Konakovićem? Ispostavit će se da nije baš tako. Tako je u junu 2013. godine tadašnja kantonalna uprava potpisala sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja o osnovici, platnim razredima i koeficijentima godini za predškolsko i osnovno obrazovanje. Tada je tadašnji premijer KS Suad Zeljković ovako elaborirao povećanje koeficijenata za uposlene u obrazovanju:

Usaglašena je cijena rada za 2013. godinu, koja će se početi primjenjivati od 1. juna ove godine. Koeficijent iznosi 2,76, a u zavisnosti od finansijske situacije do kraja godine ostaje mogućnosti da se poveća na najviši koeficijent 2,83. Problem su bile liste platnih razreda, koje različito tretiraju koeficijente u osnovnom (24 razreda) i srednjem obrazovanju (20 razreda), a posebno u kulturi (24 razreda). Uradili smo dobru stvar u ovom momentu.

Suad Zeljković (17.6.2013.)

Povećanje osnovice i koeficijenata uposlenima u jednom od najvažnijih sektora pohvalna je odluka, međutim, tvrdnja da se radi o presedanu je, kada se uzme u obzir da su i prethodne vlade povukle slične poteze, netačna, te Istinomjer premijeru Konakoviću ovaj put daje ocjenu “neistinito”.

Istinomjer će nastaviti pratiti najavljene poboljšanje rada, veće koeficijente i osnovice i bolji radno-pravni status uposlenih u ovoj struci u narednom periodu, a na osnovu riječi premijera Konakovića.

(Istinomjer.ba)

 

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da...

Euroatlanski put BiH nije zavisio od izmjena Izbornog zakona

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izjavio je kako je naša zemlja propustila šansu da stekne kandidatski status za članstvo u EU, ali i aktivira MAP za članstvo u NATO-u, jer u aktuelnom mandatu...Zakon o zastavi BiH i Poslovnik ZD PS BiH ne idu u prilog Bojićevom zahtjevu

Šta Bojić podrazumijeva pod “vraćanjem u realne okvire” nije jasno, ali podsjećamo ovom prilikom da postoji jasan pravni okvir koji reguliše ovo pitanje. Na današnjoj sjednici Zastupničkog...