Povećanje prihoda uposlenima u obrazovanju KS nije presedan

Početkom sedmice, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je veće plate i bolji status radnika u obrazovanju. Kako je rekao Konaković, Kanton Sarajevo je spreman poboljšati uslove rada i položaj osoba uposlenih u predškolskom odgoju i osnovnom odgoju i obrazovanju u ovom kantonu.

Jednom smo korigovali osnovicu, u narednom periodu planiramo još jedno povećanje osnovice i koeficijenata. Spremni smo znatno popraviti poziciju svih ljudi koji rade u sektoru obrazovanja. Spremni smo napraviti jedan presedan koji dosad nije napravljen.

Elmedin Konaković (20.10.2017.)

Međutim, postavlja se pitanje da li je zaista korekcija osnovice i povećanje koeficijenata presedan koji će po prvi put učiniti Vlada KS na čelu sa Konakovićem? Ispostavit će se da nije baš tako. Tako je u junu 2013. godine tadašnja kantonalna uprava potpisala sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja o osnovici, platnim razredima i koeficijentima godini za predškolsko i osnovno obrazovanje. Tada je tadašnji premijer KS Suad Zeljković ovako elaborirao povećanje koeficijenata za uposlene u obrazovanju:

Usaglašena je cijena rada za 2013. godinu, koja će se početi primjenjivati od 1. juna ove godine. Koeficijent iznosi 2,76, a u zavisnosti od finansijske situacije do kraja godine ostaje mogućnosti da se poveća na najviši koeficijent 2,83. Problem su bile liste platnih razreda, koje različito tretiraju koeficijente u osnovnom (24 razreda) i srednjem obrazovanju (20 razreda), a posebno u kulturi (24 razreda). Uradili smo dobru stvar u ovom momentu.

Suad Zeljković (17.6.2013.)

Povećanje osnovice i koeficijenata uposlenima u jednom od najvažnijih sektora pohvalna je odluka, međutim, tvrdnja da se radi o presedanu je, kada se uzme u obzir da su i prethodne vlade povukle slične poteze, netačna, te Istinomjer premijeru Konakoviću ovaj put daje ocjenu “neistinito”.

Istinomjer će nastaviti pratiti najavljene poboljšanje rada, veće koeficijente i osnovice i bolji radno-pravni status uposlenih u ovoj struci u narednom periodu, a na osnovu riječi premijera Konakovića.

(Istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić,...Nije tajna

Ovih dana, dok čekamo zvanične rezultate Općih izbora 2018, osim brojnih pritužbi na nepravilnosti tokom izbornog procesa, svjedočimo i raznoraznim izjavama koje dolaze od još uvijek nezvaničnih...