Povećanje prihoda uposlenima u obrazovanju KS nije presedan

Početkom sedmice, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je veće plate i bolji status radnika u obrazovanju. Kako je rekao Konaković, Kanton Sarajevo je spreman poboljšati uslove rada i položaj osoba uposlenih u predškolskom odgoju i osnovnom odgoju i obrazovanju u ovom kantonu.

Jednom smo korigovali osnovicu, u narednom periodu planiramo još jedno povećanje osnovice i koeficijenata. Spremni smo znatno popraviti poziciju svih ljudi koji rade u sektoru obrazovanja. Spremni smo napraviti jedan presedan koji dosad nije napravljen.

Elmedin Konaković (20.10.2017.)

Međutim, postavlja se pitanje da li je zaista korekcija osnovice i povećanje koeficijenata presedan koji će po prvi put učiniti Vlada KS na čelu sa Konakovićem? Ispostavit će se da nije baš tako. Tako je u junu 2013. godine tadašnja kantonalna uprava potpisala sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja o osnovici, platnim razredima i koeficijentima godini za predškolsko i osnovno obrazovanje. Tada je tadašnji premijer KS Suad Zeljković ovako elaborirao povećanje koeficijenata za uposlene u obrazovanju:

Usaglašena je cijena rada za 2013. godinu, koja će se početi primjenjivati od 1. juna ove godine. Koeficijent iznosi 2,76, a u zavisnosti od finansijske situacije do kraja godine ostaje mogućnosti da se poveća na najviši koeficijent 2,83. Problem su bile liste platnih razreda, koje različito tretiraju koeficijente u osnovnom (24 razreda) i srednjem obrazovanju (20 razreda), a posebno u kulturi (24 razreda). Uradili smo dobru stvar u ovom momentu.

Suad Zeljković (17.6.2013.)

Povećanje osnovice i koeficijenata uposlenima u jednom od najvažnijih sektora pohvalna je odluka, međutim, tvrdnja da se radi o presedanu je, kada se uzme u obzir da su i prethodne vlade povukle slične poteze, netačna, te Istinomjer premijeru Konakoviću ovaj put daje ocjenu “neistinito”.

Istinomjer će nastaviti pratiti najavljene poboljšanje rada, veće koeficijente i osnovice i bolji radno-pravni status uposlenih u ovoj struci u narednom periodu, a na osnovu riječi premijera Konakovića.

(Istinomjer.ba)

 

BiH više nije u top 10 najbrže rastućih turističkih destinacija

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković rekao je prilikom sastanka sa francuskim kompanijama iz Klaster Montagnea...

Dalio Sijah

BiH nije jedinstvena na planeti Zemlji

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi se održati za nešto manje od godinu dana, a jedno od ključnih pitanja je da li će se izmjene Izbornog zakona BiH uspjeti usvojiti na vrijeme. Među...

Damir Dajanović

Selma Ašćerić

Aida Ajanović

Konaković: Vlada KS izdvojila po 500.000 KM za dva sarajevska stadiona

Iz dana u dan svjedočimo nebrizi nadležnih za bh. kulturu i sport. Eminentne ustanove kulture se ili zatvaraju ili su pred zatvaranjem, sportske manifestacije isčezavaju, vrhunski sportisti nemaju...

Selma Ašćerić