Poslovnik NSRS, istine i neistine: Vukota Govedarica i Branislav Borenović

 Ministar unutrašnjih poslova RS i drugi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, tvrde da nije bilo kršenja zakona i ovlasti tokom održavanja 21. sjednice Narodne skupšine RS.

Predstavnici/e opozicije, koji su bili spriječeni da uđu u malu salu skupštine, imaju, očekivano, drugačije viđenje situacije.

Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme.

Branislav Borenović, 13.09.2017.

 

Prelasku poslanika skupštinske većine iz velike u malu salu prethodio je bojkot sjednice od strane opozicije, nakon što je sa dnevnog reda skinut revizorski izvještaj o budžetskim korisnicima za 2016. godinu. Predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović, potom je opoziciji izrekao mjeru zabrane prisustvovanja sjednici, ali niko nije napustio salu. Umjesto opozicije, sa zasjedanja je izašla skupštinska većina, te ga je nastavila u maloj sali. Policija je spriječila poslanike opozicije da prisustvuju tom zasjedanju.

Postupanje predsjednika NSRS u ovoj situaciji komentarisao je i Vukota Govedarica, rekavši da Čubrilović nije imao pravo da izrekne kolektivnu mjeru zabrane svim poslanicima opozicije.

Poslovnik NSRS potvrđuje tačnost obje izjave.

Članovima 165.-170. Poslovnika omogućeno je predsjedniku NSRS da sa sjednice udalji “narodnog poslanika ili drugog učesnika u raspravi” koji spriječava održavanje sjednice. Ukoliko poslanik kojem je izrečena mjera udaljavanja odbija napustiti sjednicu, predsjednik ima pravo “naložiti službi ovlašćenoj za održavanje reda u zgradi Narodne skupštine da tog narodnog poslanika udalji sa sjednice i odrediti pauzu do izvršenja mjere udaljenja.”

Pored toga, članom 166. propisano je da “ako predsjednik Narodne skupštine redovnim mjerama ne može da održi red na sjednici, odrediće pauzu u trajanju potrebnom da se uspostavi red”.

Nijedan od članova koji se odnose na održavanje reda na sjednici ne dopušta, dakle, predsjedniku skupštine da izriče “grupne” mjere udaljavanja. Isto tako, Poslovnik jasno propisuje da se sjednica mora obustaviti dok se ne uspostavi red – mogućnost “preseljavanja” dijela poslanika u drugu prostoriju ne postoji, naročito ne uz policijsku zabranu prilaska ostalim poslanicima.

Obje ove izjave stoga ocjenjujemo kao istinite.

(istinomjer.ba)

 

                                                         

 

Dug je put do nominacije na UNESCO-vu listu

Vijest o pokretanju procedure za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine, a što je najavio...

Selma Ašćerić

Poslovnik NSRS, istine i neistine: Dragan Čavić

Prekjučerašnja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobro su poznata javnosti. Propratio ih je niz izjava predstavnika/ca vladajućih i opozicionih stranaka o tome ko je i na koji način...

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Nova platforma opozicionog djelovanja u RS nije utvrđena do juna

Na naredne parlamentarne izbore opozicija RS, u cilju postizanja boljeg izbornog rezultata, planira izaći u pregrupisanom sastavu. S tim u vezi članice Saveza za promjene (SzP) trebalo bi da do juna...

Selma Ašćerić