Počela je borba za lokalne izbore: SBB “napao” na SDP i SDA!

Fahrudin Radončić: Neistiniti podaci

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH upozorilo je na današnjoj sjednici da koalicija Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) snosi punu proporcionalnu odgovornost zbog nedopustivog kašnjenja formiranja Vijeća ministara, saopšteno je iz SBB-a BiH.

(ONASA, 29. 9. 2011.)

Komentar:

Iz mnoštva jasnih, nejasnih, utemeljenih, neutemeljenih, optimističnih i pesimističnih izjava, kojima su SNSD, SDS, HSP, HDZ BiH, HDZ 1990., RzB, SDP i SDA “gađali” jedni druge, dobili smo novog, ali očekivanog aktera – SBB BiH na čelu sa Fahrudinom Radončićem. Jasna je logika razmišljanja SBB-a BiH i njihova “prirodna” pozicija, tj. opozicija u kompletnom procesu.

No, da bi ovakva izjava imala validnost i činjenično bila istinita, ne može se preskočiti sljedeće: prvo, da je koalicija između SDP-a i SDA nepostojeća, jer je čine još dvije partije, a to su Radom za boljitak i Hrvatska stranka prava BiH, svi “zbirno” nazvani “Platformaši”. Dakle, SBB je “preskočio” odgovornost i dvije, činjenica brojčano inferiornije, ali ni po čemu manje vrijedne partije. Iz ovoga možemo izvesti zaključak da je isključivi cilj SBB-a zapravo “građenje pozicije” pred lokalne izbore naredne godine te pokušaj slabljenja i diskreditacije SDP-a i SDA.

Drugo, “puna proporcionalna odgovornost” nespretna je sintagma “oficira za vezu” unutar SBB-a, jer odgovornost može biti ili puna (što u ovom slučaju nije tačno), ili proporcionalna, sa čim bi se i mogli složiti, jer se od odgovornosti ne mogu “skloniti” sve ostale partije koje imaju pretenzije za formiranjem vlasti sa svojim kadrovima, plus sto sve partije koje su “ušle” u Parlamentarnu skupštinu BiH “proporcionalno” dijele odgovornost – pa tako i SBB BiH sa svoja četiri mandata.

Takođe je indikativno da se ovakvim stavom SBB-a pokušavaju oslabiti partije koje dolaze sa iste “glasačke teritorije” kao i navedena stranka, dok se “amnestiraju” stranke iz RS-a i, uslovno rečeno, hrvatskog dijela Federacije BiH. Jednostavno, ovo je borba za glasove unutar, ponovo uslovno rečeno, bošnjačkog korpusa, ali bi SBB trebao uložiti mnogo više energije u osmišljavanje i plasiranje poruka koje neće biti podložne skepsi, sumnji i, dakako, “rutinskoj provjeri” onih koji su za to zaduženi.

Sve u svemu, želimo Vam sretan početak predizbornje kampanje za lokalne izbore 2012. godine!

Euroatlanski put BiH nije zavisio od izmjena Izbornog zakona

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izjavio je kako je naša zemlja propustila šansu da stekne kandidatski status za...

Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine. U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske...


Fadil Novalić zaboravio na zaduženje od 180 miliona KM

Na konferenciji za medije koju je upriličio u utorak, 24. jula nakon sjednice Vlade FBiH, federalni premijer Fadil Novalić je komentarišući raspodjelu prihoda od trošarina i akciza, govorio i o...