Pluća grada prestala da dišu, Općina Centar traži povrat sredstava

Projekat postavljanja prve zelene fasade u Sarajevu, simbolično nazvan “Pluća grada”, koji je Općina Centar Sarajevo realizovala u saradnji sa NVO Opus i za koji je izdvojila 70.000 KM, nikada nije u potpunosti zaživio, a načelnik ove sarajevske općine, Nedžad Ajnadžić zatražio je povrat uloženih sredstava i najavio realizaciju novog projekta na istoj lokaciji.

S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od NVO „Opus“, te vraćanje fasade u prvobitno stanje. Općina Centar vas je u više navrata obavijestila o uočenim nepravilnostima u realizaciji projekta „pluća grada“, odnosno o uočenom problemu koji se odnosi na projektovani sistem navodnjavanja, činjenicu da su sadnice skoro u potpunosti prestale sa vegetacijom, te vas pozivala da u što kraćem roku otklonite iste. Stručna komisija za komunalne poslove Općine Centar je 17. augusta 2018. godine izvršila obilazak i ustanovljeno je da vegetativna razvijenost sadnica nije poboljšana u odnosu na izvještaj ove komisije od 9. jula ove godine. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine Centar niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje.”

Nedžad Ajnadžić, 03.09.2018.

Nakon što se fasada vrati u prvobitno stanje, Ajnadžić je najavio da će na ovom mjestu u narednom periodu, u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti “urađena fasada sa motivom srebreničkog cvijeta”.

Istinomjer će pratiti da li će biti realizovan novi projekat na istoj lokaciji, kako je najavio načelnik Ajnadžić, te da li će Općina Centar dobiti nazad novac uložen u projekat “Pluća grada” koji nije zaživio.

(Istinomjer.ba)

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Dok sporazum sa DNS-om kaže jedno, Dodik sada kaže drugo

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik jučer je u javnost iznio drugačiji stav po pitanju dijelova “Sporazuma o međusobnoj koalicionoj saradnji” potpisanog između SNSD-a, DNS-a i SP-a, od onoga kojeg je...