Plate u javnim preduzećima za sada sigurne

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je još sredinom prošle godine najavio da će plate u javnim kompanijama BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, BH Telecom Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, biti smanjene za 10%. Do danas nije postignut dogovor da se to zaista i desi.

fadil-novalic

Naime Vlada FBiH je na sjednici održanoj 09.07.2015. godine zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i uprave javnih preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plata zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Pregovore Federalnog ministarstva prometa i komunikacija sa upravama ovih preduzeća o navedenom smanjenju plata Novalić je u julu prošle godine nazvao „aktom suosjećanja sa situacijom u Federaciji BiH”.

Pregovori sa sindikatima bit će uspješni ili ćemo za dva, tri mjeseca imati suspendirane kolektivne ugovore.”

(Fadil Novalić, Fena, 10.07.2015.)


Sredstva ostvarena uštedama u ovim kompanijama kako je tada kazao Novalić, trebala su biti uložena u poboljšanje njihovog poslovanja.

Međutim, samo nekoliko dana nakon ove Novalićeve izjave oglasili su se sindikalne organizacije ovih kompanija i poručili da nikakvo smanjenje plata ne dolazi u obzir.

“Nemamo namjeru ići u pravcu razgovora po ovom pitanju. Ova ponuda je nemoralna i nekorektna i ne pada nam na pamet da pričamo o smanjenju naših plaća”, rekao je tada Omer Sikira, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH, što je bio samo jedan u nizu negativnih komentara sindikalnih organizacija na prijedlog smanjenja plata u javnim kompanijama.

Istinomjer je krajem septembra prošle godine Vladi FBiH uputio i zvaničan dopis sa pitanjem o progresu u pregovorima sa sindikatima, te je dobio slijedeći odgovor:

“Vlade Federacije BiH započela je pregovore sa javnim preduzećima telekomunikacijskog i energetskog sektora u kojima posjeduje većinski udio kapitala. Iako je ovaj proces izazovan, Vlada Federacije BiH će nastaviti pregovore sa JP. Također, rezultat pregovora o novim kolektivnim ugovorima će uticati na ovaj proces. Prema Zakonu o radu, zakonski okvir za usklađivanje je 120 dana (4 mjeseca), nakon čega se pitanje kolektivnih ugovora finalizira.”

Nakon toga, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH nije Vladi FBiH predložila nikakvu odluku o smanjenju plata od 10%, niti je uspjelo postići dogovor sa sindikatima. Trenutno je nedavno usvojeni Zakon o radu suspendiran zbog odluke Ustavnog suda FBiH kojom je zaključeno da je isti usvojen mimo procedure.

S obzirom da plate u javnim kompanijama nisu smanjene za 10%, premijer FBiH Fadil Novalić od istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Ministarstvo sigurnosti još uvijek nije preuzelo kasarnu Ušivak

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić najavio je 5. juna da bi kasarna Ušivak u Hadžićima u roku od jednog dana...

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”, samo kremiranje umrlih, njihove porodice prisiljene su obavljati u Beogradu ili...Novi most u Halilovićima

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić krajem prošle godine najavio je izgradnju novog mosta, sa kolovozom i pješačkim stazama, umjesto starog i dotrajalog drvenog mosta u sarajevskom naselju...