Penzije u RS ipak neće zabilježiti rast od 20%

Premijerka RS, Željka Cvijanović najavila je povećanje penzija u ovom entitetu za 2,5% već od narednog mjeseca, te je istakla kako će ukupno povećanje penzija nakon toga iznosti 20% u aktuelnom mandatu Vlade RS. Odluku o povećanju penzija Vlada RS će, prema najavama Cvijanović, donijeti na sjednici u ponedjeljak. 

To će se dešavati u kontinuitetu na način da su penzioneri sigurni da će svaki put dobiti penzije na vrijeme i da će svakih nekoliko mjeseci uslijediti povećanje. Niko nema koristi od povećanja od deset odsto ako se to sad desi i onda tri mjeseca čekate svoju penziju. To je scenario od kojeg ja apsolutno bježim i koji nisam htjela ni da dogovaram niti da provodim zato što je to nerealno. Kroz nekoliko koraka, u mom mandatu za četiri godine došli smo do povećanja penzija od 20 odsto. Imamo plan kako se ide dalje, ali ne želim da sistem bacimo na koljena zato što smo dali nerealna obećanja.”

Željka Cvijanović, 22.06.2018.

Istinomjer je provjerio zvanične podatke Fonda PIO RS o isplaćenim penzijama te uporedio visine penzija iz decembra 2014. godine (kada je i formirana Vlada RS u aktuelnom sazivu) sa posljednjim penzijama iz maja ove godine.

Prosječna samostalna penzija u decembru 2014. godine iznosila je 337 KM, a u maju ove godine 357 KM, što je povećanje od 6%.

Slična je situacija i sa najnižom penzijom koja je u decembru 2014. godine iznosila 175 KM, a u maju ove godine 183 KM, što je također povećanje od 6,1%.

Sa druge strane, jedina penzija koja se isplaćuje u RS, a koja je u protekle 4 godine uvećana za više od 6,5% je ona najviša, koja je porasla za 9,5% – sa 1720 KM na 1885 KM.

Ukoliko bismo uporedili visine isplaćenih penzija iz marta 2013. godine, kada je Željka Cvijanović prvi put imenovana premijerkom RS, njene procjene su nešto bliže realnosti. U odnosu na one iz marta 2013. godine, prosječne penzije za maj ove godine su uvećane od 11% do gotovo 18%. Posljednji procenat odnosi se na najviše penzije koje bi tako uz najavljeno uvećanje od 2,5% jedine zabilježile rast od preko 20% od marta 2013. godine.

Detaljno poređenje možete pogledati u tabeli ispod.

*U tabeli korišteni podaci Fonda PIO RS za mart 2013., decembar 2014. i maj 2018. godine

Iz gornje tabele se jasno vidi da penzije u RS za juni ni uz povećanje od 2,5%, neće biti 20% veće u odnosu na one isplaćene na početku mandata premijerke Cvijanović. Stoga će i istinomjer, njenu izjavu ocijeniti kao“neistinitu”.

(Istinomjer.ba)

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje,...

Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...Sankcije Špiriću uveo je State Department, a ne Ambasada SAD-a u BiH

Nakon što je na zvaničnoj stranici State Departmenta objavljena informacija da su uvedene sankcije potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nikoli Špiriću zbog...