Otvoreno šest kancelarija za pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima

Povodom implementacije Projekta registracije nekretnina, a u smislu pružanja pravne pomoći zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine, uključila se i Vlada Republike Srpske.

O Projektu registracije nekretina u Federaciji BiH, te reakcijama na njega koje su dolazile mahom iz Republike Srpske, Istinomjer je već pisao u svojoj analizi pod naslovom “Ne postoji “automatsko” knjiženje imovine na FBiH”.

Podsjećamo, Projekat registracije nekretnina provodi Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Federalno ministarstvo pravde, jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) i općinski sudovi. Cilj Projekta je pružanje podrške razvoju održivog sistema registracije nekretnina sa usuglašenim evidencijama registra zemljišta i katastra u urbanim područjima Federacije BiH. Sa namjerom otklanjanja nejasnoća i demantovanja određenih navoda koji su se pojavili u medijima, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, početkom decembra 2017, godine, izdala je Obavijest građanima Bosne i Hercegovine, između ostalog pozivajući zainteresirane strane da se “informiraju i motiviraju, te aktivno uključe u postupak uspostave zemljišne knjige”.

U tom pravcu, na drugom sastanku Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH održanom u Bijeljini 12.01.2018. godine, predsjednica udruženja Krajišnika iz Bijeljine, Smiljka Knežević “ukazala je na činjenicu da naši ljudi nisu dobro obaviješteni o procesu Projekta registracije nekretnina koji se oglašavaju na stranicima Službenog glasnika Federacije BiH i tamošnjih lokalnih sredstava javnog informisanja koji nisu dostupni Srbima koji su izbjegli”, te dodala:

Da bi se ozbiljno posvetili ovim problemima, neophodno je da imamo kancelariju sa zaposlenim stručnim licem koje bi pružilo pravnu pomoć i bila pravi servis građanima.

Smiljka Knežević, 12.01.2018.

Da će se u rješavanje ovog pitanja i pružanje pravne pomoći zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine uključiti i Vlada Republike Srpske, nagovijestila je i predsjednica Vlade RS-a, Željka Cvijanović:

Evidentne su brojne negativne reakcije izbjeglih i raseljenih lica koji zahtjevaju da se zaštiti njihovo pravo na imovinu i Vlada je odlučila da im pomogne.

Željka Cvijanović, 23.03.2018.

Navodeći, “da bi s tim ciljem, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ustupila kancelarije područnih jedinica, te obezbijedila stručnu pomoć iz pravne i geodetske oblasti na području opština Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Nevesinje i Zvornik, gdje će biti predviđena mjesta za besplatnu pravnu pomoć”, Cvijanović je dodala:

Zato je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za zaključivanje Protokola o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kojim bi bilo regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostave ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH.

Željka Cvijanović, 23.03.2018.

Pomenuti Protokol o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske potpisan je 24.04.2018. godine, a direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Bosiljka Predragović obavijestila javnost da od 28.05.2018. zainteresovana lica na navedenim lokacijama mogu zatražiti pravnu pomoć:

Zainteresovana lica, s ciljem zaštite svojih imovinskih prava, mogu zatražiti stručnu pomoć od ponedeljka 28. maja. RUGIP je obezbijedio šest kancelarija u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i dodatno banjalučku kancelariju, kao mjesto koordinacije rada svih kancelarija.

Bosiljka Predragović, 28.05.2018.

Navodi se i da je Protokolom “uređena tehnička saradnja o pitanju pružanja stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH, koji imaju interes da zaštite svoja vlasnička prava u postupcima koji se trenutno vode u FBiH, a po Zakonu o zemljišnjim knjigama FBiH”.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i početka rada pomenutih kancelarija, Istinomjer obećanje predsjednice Vlade RS-a, Željke Cvijanović ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...