Općina Centar finansira obuku za programere, a nakon toga obećava i zaposlenje u IT sektoru

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je u svom izbornom programu smanjenje nezaposlenosti svrstao u sami vrh liste prioriteta. Jedan od najavljenih projekata, koji je nedavno realizovan, bila je i obuka za programere koju je finansirala Općina Centar. Prema ranijoj najavi, u narednom periodu, najuspješniji učesnici/ce obuke trebali bi dobiti i obećano zaposlenje.

U junu prošle godine raspisan je Javni poziv za učešće u programu obuke za programere, u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija.

Obuku će obavljati kvalitetni i certificirani IT edukatori, a ona će početi u septembru i trajat će šest mjeseci. Edukacija će se obavljati svakog dana po osam sati i bit će realizovana po principu „in class“ nastave. Općinski načelnik će zaključiti ugovor o provođenju IT obuke za informatičke programere sa onom edukacijskom ustanovom koja se obaveže da će zaposliti najmanje 85 posto polaznika koji uspješno završe obuku.

Saopćenje Općine Centar, 28.06.2017.

Iako je obuka, prema prvobitnoj najavi, trebala početi u septembru, to je kasnije prolongirano te je realizacija ovog projekta zvanično započela u januaru ove godine.

Na objavljeni javni poziv za učešće u programu obuke za programere prijavilo se 95 kandidata od čega njih 14 nije ispunjavalo opće uslove javnog poziva: da su stanovnici općine Centar, da imaju završen fakultet koji nije iz oblasti informacionih tehnologija i da se nalaze na spiskovima nezaposlenih koje vodi JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Općinski načelnik će sa najboljim kandidatima potpisati ugovor o stipendiranju, nakon čega će krenuti obuka za programere, koja je planirana sredinom januara naredne godine. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 150.000 KM.

Saopćenje Općine Centar, 19.12.2017.

Kako bismo provjerili da li je obuka budućih programera uspješno okončana Istinomjer je kontaktirao Službu za informisanje Općine Centar. Dobili smo sljedeći odgovor:

Obuka za programere koju je finansirala Općina Centar u okviru pilot projekta je završena. S obzirom da su obuka i testiranje nedavno završeni čeka se konačni izvještaj edukacijske firme koja je odabrana u procesu javne nabavke, a koji će definitivno pokazati da li su i u kojoj mjeri ispunjene odredbe ugovora potpisanog između edukacijske firme i Općine Centar.

U prvoj polovini septembra 2018. godine očekuje se dodjela certifikata za polaznike koji su uspješno prošli kompletan program obuke. 

Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i saradnju sa medijima, 09.08.2018.

Iako je obuka uspješno okončana, za konačnu ocjenu ipak ćemo sačekati septembar i informacije o tome da li su najuspješniji učesnici/ce obuke dobili obećano zaposlenje. Općina Centar i načelnik Ajnadžić, za sada, od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...