Odgođena primjena odluke o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović rekao je da će uskoro biti otklonjeni problemi u izvozu mesa, ulja, brašna i šećera u Tursku.

Ugovaram sastanak s turskim ministrom za ekonomiju Nihatom Zajbekčijem o izvozu mesa, ulja, šećera i brašna u Tursku. Neophodan nam je taj sastanak. Trenutno je sve u fazi pripreme, a imamo dosta neriješenih stvari i sastanak će biti prilika da ih riješimo.”

Mirko Šarović, 08.05.2018.

Turska vlada ranije je donijela odluku o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera iz BiH, ali je njena primjena za sada prolongirana do 1. jula. Dogovor o odgodi postignut je krajem aprila prilikom susreta Mirka Šarovića sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem. Sarović je istom prilikom i parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, koji je finaliziran nakon intenzivnih pregovora.

Dan nakon što je Šarović najavio skoro konačno rješenje ovog problema, Turska vlada je 9. maja odgodila primjenu nove odluke o izvozu brašna, ulja i šećera iz naše zemlje u Tursku, te je on od tog dana nastavljen nesmetano.

S obzirom da su aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultirale odgodom primjene odluke o izvozu brašna, ulja i šećera, Mirko Šarović će od istinomjera dobiti ocjenu radi se na tome, a Istinomjer će pratiti da li će prepreke za izvoz ovih proizvoda u Tursku biti konačno uklonjene.

(Istinomjer.ba)

 

U septembru sve škole u KS (ne)će uvesti elektronske dnevnike

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS ispunilo je 2016. godine obećanje o realizaciji pilot projekta uvođenja...

Ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju

Nakon što je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22.01.2018. godine biti stopiran uvoz jabuka u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine, ministar spoljne trgovine i...Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se Općina opredijelila za realizaciju ovog projekata kroz model javno privatnog partnerstva,...