Odgođena primjena odluke o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović rekao je da će uskoro biti otklonjeni problemi u izvozu mesa, ulja, brašna i šećera u Tursku.

Ugovaram sastanak s turskim ministrom za ekonomiju Nihatom Zajbekčijem o izvozu mesa, ulja, šećera i brašna u Tursku. Neophodan nam je taj sastanak. Trenutno je sve u fazi pripreme, a imamo dosta neriješenih stvari i sastanak će biti prilika da ih riješimo.”

Mirko Šarović, 08.05.2018.

Turska vlada ranije je donijela odluku o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera iz BiH, ali je njena primjena za sada prolongirana do 1. jula. Dogovor o odgodi postignut je krajem aprila prilikom susreta Mirka Šarovića sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem. Sarović je istom prilikom i parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, koji je finaliziran nakon intenzivnih pregovora.

Dan nakon što je Šarović najavio skoro konačno rješenje ovog problema, Turska vlada je 9. maja odgodila primjenu nove odluke o izvozu brašna, ulja i šećera iz naše zemlje u Tursku, te je on od tog dana nastavljen nesmetano.

S obzirom da su aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultirale odgodom primjene odluke o izvozu brašna, ulja i šećera, Mirko Šarović će od istinomjera dobiti ocjenu radi se na tome, a Istinomjer će pratiti da li će prepreke za izvoz ovih proizvoda u Tursku biti konačno uklonjene.

(Istinomjer.ba)

 

Privodi se kraju dovođenje prirodnog gasa u sarajevska naselja Kromolj i Nahorevska brda

Sanacija, rekonstrukcija i izgradnja gasne mreže na područiju Općine Centar predviđena je  Strategijom razvoja Općine...

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016....Kasarna “Jajce” konačno dodijeljena na korištenje Gradu Sarajevu

Nakon inicijative gradonačelnika Skake, kasarna “Jajce” dodijeljena je na korištenje Gradu Sarajevu. U skladu sa obećanim, slijedi obnova i restauracija objekta. Još u vrijeme dok je obavljao...