Od septembra u Banja Luci besplatne sportske sekcije u osnovnim školama

U svim osnovnim školama u Banjaluci, biće organizovane besplatne sportske sekcije u sklopu realizacije projekta “Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije”. Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić kazao je da je namjera novog programa razvoj sporta među osnovcima, kao i razvijanje sportske baze.

 

Osnovci će s početkom nove školske godine dobiti bolje organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja, zahvaljujući projektu grada “Razvoj sporta kroz školske sekcije”, kojim se prvi put sistemski radi i na razvoju školskog sporta. Grad bi plaćao dodatne sportske programe, a učenici, koji bi se po isteku programa dalje odlučivali na bavljenje sportom, bili bi usmjeravani prema sportskim klubovima. Sa učenicima, uz nastavno osoblje, radiće i profesori fizičkog vaspitanja bez radnog iskustva, što će im omogućiti sticanje iskustva kao uslova za polaganje stručnog ispita i time im omogućiti lakše zaposlenje”

Igor Radojčić, 05.07.2018.

Kako bi ovaj projekat počeo od septembra, grad je raspisao javni poziv za izbor lica na stručnom osposobljavanju za sprovođenje nastave fizičkog vaspitanja u okviru ovog projekta. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na javni poziv za ovaj projekt prijavilo se 38 nezaposlenih profesora fizičkog vaspitanja, a uslove je ispunilo 28 kandidata.

Prema riječima Dragana Banjca, načelnika resornog odjeljenja, Grad Banjaluka će do 21. augusta formirati rang listu kandidata po školama.

Zahvaljujući ovom programu, Banja Luka će sa početkom ove školske godine postati prva i za sada jedina lokalna zajednica u kojoj će djeci biti obezbijeđene potpuno besplatne sportske aktivnosti, naravno, u zavisnosti od njihovih afiniteta. S druge strane, nezaposleni profesori će dobiti jedinstvenu priliku da odrade prijeko potreban pripravnički staž”.

Dragan Banjac, 06.08.2018.

Istinomjer će pratiti dalju realizaciju projekta “Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije” i  da li će od septembra započeti obavljanje najavljenih aktivnosti, te stoga gradonačelniku Radojičiću daje ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Općina Centar finansira obuku za programere, a nakon toga obećava i zaposlenje u IT sektoru

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je u svom izbornom programu smanjenje nezaposlenosti svrstao u sami vrh liste prioriteta. Jedan od najavljenih projekata, koji je nedavno realizovan, bila je i...Dovođenje prirodnog gasa u sarajevska naselja Kromolj i Nahorevska brda

Sredinom maja ove godine iz Općine Centar Sarajevo saopšteno je da se privodi kraju dovođenje prirodnog gasa u sarajevska naselja Kromolj i Nahorevska brda. Ovim projektom predviđeno je proširenje...