Od marta više penzije u FBiH

Nakon što na snagu stupi novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) u FBiH, penzije u ovom entitetu bi trebale biti više za 5, odnosno 10%, a kako je nedavno potvrdio v.d. direktora Zavoda PIO/MIO, Zijad Krnjić, penzije po novom sistemu obračuna bi mogle biti isplaćene već u martu.

S obzirom na to da treba neko vrijeme da se zakon potpiše, pripremi za objavu i objavi, mislim da je realno očekivati da će primjena početi 1. marta. To znači da će povećanje, usklađivanje i penzionisanje po uvjetima novog zakona vjerovatno početi sa martom.”

Zijad Krnjić, 30.01.2018.

Prema novom Zakonu penzije bi osobama koje su penzionisane do 31. jula 1998. trebale biti povećane za 10%, dok će se onima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. penzije uvećati za 5%.

Kako je rečeno nakon sastanka Saveza udruženja penzionera sa predstavnicima Fonda PIO i Vlade FBiH, penzije bi trebale biti uvećane za blizu 83.000 penzionera u FBiH.

Premijer FBiH je najavio i kako će rast penzija biti usklađivan sa rastom BDP-a, svake godine 15. aprila.

Ovaj zakon garanatira da su otklonjeni nepravednost i neodrživost. Obezbijeđuje se sada likvidnost Fonda za narednih 20 do 30 godina, jer se Fond seli u budžet. Obavezu isplate penzija sad garantira entitet. Penzioneri više ne moraju da brinu o povećanju penzija. Koliko društvo ima rast BDP-a (bruto nacionalni dohodak) tako će se i penzionerima garantirati povećanje penzija.”

Fadil Novalić, 05.02.2018.

Istinomjer će pratiti da li će se penzije u FBiH povećati od marta ove godine, odnosno da li će njihove visine biti usklađene sa rastom BDP-a, 15. aprila.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu...

Mostar: Kolektor na Neretvi do kraja juna

Prethodnih godina stanovnici/ce Mostara i kupaći u rijeci Neretvi često su upozoravani da je voda u ovoj rijeci mikrobiološki neispravna, a samim tim i da nije pogodna za kupanje. O zagađenosti...


Mostar: Sve škole i objekti Gradske uprave biće pod video nadzorom

Inicijativa za postavljanje video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja postoji još od tragičnog ubistva mostarskog studenta 2015. godine. Počinilac ubistva koje je potreslo javnost bio...