Bez novog lica ViK-a i “tumbanja” kompletnog preduzeća

Prošlo je više od deset dana od obećanja premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića o “novom licu“ “Vodovoda i kanalizacije”. Naime, u svom vanrednom obraćanju javnosti 28. septembra, Konaković je obećao korjenite promjene u vrlo kratkom roku.

Analizirali smo sve što se dešava u KJKP ViK i tako smo donijeli odluku o novim članovima. U narednim danima novi članovi Nadzornog odbora će raditi na smjeni aktuelne Uprave ViK-a.

Očekujte potpuno novu sliku i sve to na sceni želimo vidjeti što prije. Također ćemo raditi na suzbijanju nelegalnih priključaka.

(Elmedin Konaković, 21.09.2017.)

Konaković je u svom obraćanju više puta podcrtao da će doći do “tumbanja” kompletnog ViK-a i da će “svi oni koji ne rade svoj posao kako treba, dobiti otkaz”.

Očekujte novo lice Vodovoda, mnogo više ekipa za otklanjanje kvarova i ekipa za isključivanje nelegalnih potrošača po cijenu kršenja nekog od zakona. Nadzorni odbor je razriješen tek sada zbog sporih procedura, ali logično da je do toga došlo i da će doći do smjene uprave, ali procedure su takve da Vlada ne može utjecati na to.

(Elmedin Konaković, 21.09.2017.)

Krajem septembra je održana deveta Hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj je razmatran Izvještaj o vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo sa predloženim mjerama za rješavanje problema. Napominjući da je “firma od 900 uposlenih dnevno otklanjala 3 kvara“, Konaković je danas elaborirao i krađe vodovodnih cijevi, kupovinu iPhone-a, Galaxy-je, automobila za članove uprave, djelovanje vladinog antikoruptivnog tima, podnošenje krivičnih prijava itd.

Tamo mora doći novi menadžment, a on dolazi. Žao mi je što su procedure spore. Biće gotovo u nekih 10 dana. Doći će ponovo stručni ljudi, ako Skupština ne odluči drugačije.

(Elmedin Konaković, 28.09.2017.)

U međuvremenu održana su dva dijela 33. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Prvi dio održan je drugog oktobra, dok je nastavak zakazan i održan devetog oktobra. Niti na jednom dijelu sjednice nije bilo govora o “Vodovodu i kanalizaciji” – iako se raspravljalo o radu drugih kantonalnih javnih preduzeća. Jedna od tačaka dnevnog reda ticala se i razrješenja i imenovanja predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo, što je izgleda kantonalnoj upravi veći prioritet od ViK-a. Premijer Konaković se od 28. septembra nije dalje oglašavao, tako da nema nikakvih informacija o napretku po pitanju najavljenih promjena, iako je situacija sa vodosnadbijevanjem glavnog grada BiH sve gora. Jedini pomak kada je u pitanju dosadašnja uprava ViK-a desio se tek jučer, 12. oktobra, kada je Nadzorni odbor ViK-a pokrenuo proceduru za smjenu dosadašnjeg direktora, Nezira Hadžića. Hadžić, međutim, ima mogućnost žalbe na ovu odluku, tako da se može očekivati da će potencijalne promjene potrajati mnogo duže od već isteklog roka od deset dana.

Nakon neostvarenih obećanja i šutnje u javnosti, premijer Konaković od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno. Istinomjer će nastaviti pratiti najavljene promjene i ocijeniti ko i kada će doći na čelo kantonalnog vodovoda.

(Istinomjer.ba)

Novi gradonačelnik, novo iščekivanje trebevićke žičare

Istinomjer je već pisao o tome kako glavni grad BiH već dvije decenije čeka na rekonstrukciju trebevićke žičare....

Selma Ašćerić

Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. Izgradnja...

Selma Ašćerić

The EC Questionnaire awaits another deadline


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Do kraja novembra uknjižba još tri lokacije vojne imovine

Iako se očekivalo da BiH u julu prošle godine, na samitu NATO pakta u Varšavi, dobije Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), to se nije desilo. Ni na ovogodišnjem samitu nije bilo pomaka, a jedna od...

Selma Ašćerić